Grootmoeders draadjesvlees

Grootmoeders draadjesvlees

Het geheim van grootmoeders draadjesvlees zit hem in goed vlees en eenvoudige ingrediënten. Het resultaat is boterzacht vlees en een verrukkelijke saus! Hoewel grootmoeders het chilipepertje waarschijnlijk achterwege laten, zorgt deze net voor dat kleine beetje extra pit. De blokjes peperkoek geven een heerlijk zoetje aan de saus.

Ingrediënten

  • 900 g dikke rib (runderriblappen), in middelgrote stukken gesneden
  • Olie om in te bakken
  • Klont roomboter
  • 300 ml rode wijn
  • 250 ml runderbouillon
  • 70 g tomatenpuree
  • 1-2 el bloem
  • 3 uien, in halve ringen gesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
  • 2 plakjes kruidkoek, in kleine blokjes gesneden
  • 1/2 pot zilveruitjes
  • Zout en peper

DSC_6682_800x536

Bereiding
Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Verhit de braadpan met wat olie en bak het vlees kort aan. Bestrooi met zout en peper.

DSC_6688_800x536

Bak niet al het vlees tegelijk, want dan daalt de temperatuur van de pan en ga je het vlees stoven in plaats van bakken. Schep het vlees op een bord, en zet opzij.

DSC_6694_800x536

Voeg de boter toe aan het braadvet en laat warm worden. Voeg de uien toe en bak totdat ze zacht zijn.

DSC_6693_800x536

Voeg de de chilipeper en tomatenpuree toe en bak mee. Verwarm ondertussen in een steelpannetje de wijn en runderbouillon.

Voeg het vlees weer toe aan de uien — het vrijgekomen vleessap mag er ook bij — en bestrooi met de bloem. Bak de bloem een minuut mee om deze te laten garen. Schenk de wijn en bouillon erbij, zoveel totdat het vlees net onderstaat.

DSC_6701_800x536

DSC_6706_800x536

Breng het vocht aan de kook en voeg de laurierblaadjes en kruidnagel toe. (Tip: steek de kruidnagels in het laurierblad, zo kun je ze er straks weer makkelijk uitvissen.)

Grootmoeders draadjesvlees

Zet het vuur, zodra het vocht kookt, op de laagste stand (gebruik een sudderplaatje) en doe de deksel op de pan. Stoof het vlees in 2,5 – 3 uur gaar. Het vlees moet makkelijk uit elkaar vallen als je er met een vork op drukt. Voeg het laatste uur van de stooftijd de blokjes peperkoek en zilveruitjes toe.

DSC_6710_800x536

Grootmoeders draadjesvlees

De blokjes peperkoek zorgen ervoor dat de saus lichtjes gebonden wordt en geven daarnaast een klein zoetje aan de saus. Serveer het stoofvlees met wat groente en aardappelpuree.

DSC_6792_800x536

Eet smakelijk!

Comments

  1. Ed en Corina says:

    Ik zie in het recept olijfolie staan maar bij de bewerking zie ik het helemaal niet meer terug

  2. Beste,
    Zou ik de wijn door iets anders kunen vervangen?
    Grt

  3. Gisteren deze gemaakt, eindelijk stoofvlees zonder azijnsmaak en goed gelukt! Ik at het met hutspot, erg lekker. Bedankt. Ik word steeds meer fan van je site..

  4. Jaap Brandsteder says:

    Lekker Annemiek! Beetje meer wijn doe ik meestal (een fles) haha.
    Ja, die peperkoek is het geheime ingredient! Volgens mijn vriendin (geboren en getogen in Geleen) hebben “we” dat van de Limburgers afgekeken (soervleis).
    Ga zo door!

  5. Lya van Gelder-Verbrugh says:

    echt een toprecept

Speak Your Mind

*