Hachee

Hachee

Zodra de eerste bladeren van de boom vallen en binnen in huis de verwarming weer omhoog gedraaid wordt, krijg ik trek in een grote pan hartverwarmende hachee. Geserveerd met fluweelzachte aardappelpuree en zacht gestoofde rode kool met appeltjes, mijn ultieme comfort food!

Hoofdgerecht voor 5 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo riblapppen
  • 5 grote uien, gepeld en in halve ringen gesneden
  • 1 flinke el bloem
  • 1 flesje donker triple bier (300 ml)
  • 1 pot vleesfond (inhoud 380 ml)
  • Scheutje rode wijnazijn
  • 4 laurierblaadjes
  • 8 kruidnagels
  • 2 plakken ontbijtkoek, in kleine blokjes gesneden
  • Olie om in te bakken
  • Ongezouten roomboter
  • Zout en peper uit de molen

DSC_4703_800x520

Verder nodig
Braadpan met dikke bodem en deksel, sudderplaatje

Bereiding
Haal het vlees ruim een uur van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Verhit de braadpan met wat olie en boter en laat goed heet worden. Bestrooi het vlees met wat zout en peper en bak het vlees (in meerdere keren) aan beide kanten kort goudbruin.

DSC_4708_800x536

Leg het vlees op een bord.

Verwarm het bier en de fond samen in een klein kookpannetje, niet laten koken. Prik voorzichtig de kruidnagels in de laurierblaadjes, zodat ze vastzitten.

Voeg eventueel wat extra olie en boter toe in de pan en bak de uien, totdat ze goudbruin zijn. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de bloem toe en bak even mee om te laten garen (let op dat de bloem niet verbrandt, zet anders het vuur lager).

DSC_4714_800x560

Leg het vlees bovenop de uien en giet het warme bier en de fond eroverheen.

DSC_4720_739x600

Het vlees hoeft net niet helemaal onder te staan. Voeg een scheutje rode wijnazijn en de laurierblaadjes met kruidnagels toe.

DSC_4722_800x536

Doe de deksel op de pan en zet op het allerlaagste pitje. Wanneer je ziet dat het vocht zachtjes begint te pruttelen, zet je de pan op het sudderplaatje. Stoof het vlees in circa 2,5 tot 4 uur gaar (ik heb geleerd dat de stooftijd elke keer weer anders is), het vlees is gaar als het makkelijk uit elkaar valt als je er met een vork op drukt. Roer het laatste half uur van de stooftijd de ontbijtkoek door de saus.

DSC_4725_800x536 Hachee

Trek het vlees met twee vorken uit elkaar en breng de hachee verder op smaak met zout en peper. Serveer met aardappelpuree en rode kool.

Hachee

Eet smakelijk!

Comments

  1. Ardie Derks says:

    Je schrijft een flesje “tripel” bier maar op de foto staat een quadripel. De\smaak is totaal anders (als je het drinkt). welke moet het nou zijn????

  2. opgepast met de kruidnagel

  3. Gisteren dit hachee recept gemaakt. En het was heerlijk!!! Ik ben normaal gesproken niet zo dol op rode kool, maar zo lust ik het elke week wel. Top! Ik heb de helft van de ingrediënten gebruikt en gegeten met rode kool en aardappelpuree. Dit was genoeg voor drie personen.
    Door het een dag van tevoren te maken kunnen de smaken goed intrekken. Heb alleen een scheutje ketjap toegevoegd.

  4. Zeurpiet,

    Hachee is toch altijd draadjes vlees maar dan met veel ui.
    Ik kom uit de Jordaan en mijn opoe”s en moeders van twee kanten maakte hachee en draadjes vlees op vier verschillende manieren en vonden dat hun recepten de enige echte was

  5. Hallo Annemiek
    Ik klaag niet over de smaak van jou “hachee” het water loopt me in de mond…
    alleen……het is geen hachee maar “” Draadjes vlees””
    Hachee is riblappen of .Sukadelappen in blokjes gesneden en gebruind in Boter met
    peper en zout Daarna aanvullen met wat bouillon tot het net onderstaat en dan laurierblad en eventueel wat kruidnagel en een scheut azijn dan nop sudderen zetten en regelmatig controleren op verdamping en aanvullen met witte droge wijn tot het vlees zeer mals is

    Voor de bijlage ga ik met Jou mee……
    Beertje

Speak Your Mind

*