Hazenrug met romige portsaus

Hazenrug met romige portsaus

Dit is volgens mijn man het ultieme kerstgerecht; hazenrug met romige portsaus, met compote gevulde appel en krokante aardappelkroketjes. Voor twee personen is dit gerecht vrij eenvoudig te bereiden, maar wanneer je dit voor meerdere personen wilt maken is het wellicht handig om reeds van het bot gesneden hazenrugfilets te nemen.

Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten

  • 1 hazenrug
  • zout en peper
  • 1 el olie
  • 1 el roomboter
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 100 ml port
  • 200 ml wildfond
  • 1 el veenbessen- of cranberrycompote
  • 3 el appelazijn of andere fruitige azijn
  • 200 ml slagroom

DSC_2591_644x600

Verder nodig
Koekenpan, ovenschaal, aluminiumfolie

Bereiding
Haal de hazenrug ruim van tevoren (minimaal 1 uur) uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verhit een koekenpan met de olie en de boter. Dep de hazenrug goed droog met keukenpapier en bestrooi hem aan beide kanten met zout en peper. Bak de hazenrug circa 1 tot 2 minuten aan beide kanten goudbruin en leg hem in een ovenschaal.

DSC_2596_800x536

Dek af met aluminiumfolie en zet ongeveer 20 minuten in de oven. Het vlees mag nog iets rosé zijn vanbinnen. Haal het vlees uit de oven en laat onder het aluminiumfolie even rusten.

Bak in het braadvet van het vlees de sjalotten aan en blus af met de port.

DSC_2601_800x536

Laat op hoog vuur inkoken en voeg dan de wildfond, compote en azijn toe.

DSC_2604_800x588

Kook dit voor ongeveer de helft in en roer dan de slagroom erdoor. Breng opnieuw aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat de saus nog ongeveer 5-10 minuten zachtjes pruttelen. 

DSC_2613_800x536

Houd de saus warm.

Snijd de hazenrugfilets met een vlijmscherp mes van het bot af en vervolgens in mooie plakken.

DSC_2619_767x600 DSC_2621_800x582

Leg het vlees op een bord en schenk de portsaus eroverheen. Serveer er verder in de oven gebakken en met veenbessen gevulde appels bij en wat aardappelkroketten of frietjes.

Hazenrug met romige portsaus

Eet smakelijk!

Comments

  1. Martha Koolwijk says:

    Beste Annemiek,

    Je schrijft in het recept 2 ml slagroom, ik neem aan dat dit 200 ml moet zijn.

    Groetjes, Martha

Speak Your Mind

*