Hele kip uit de oven met krieltjes

Hele kip uit de oven met krieltjes

Dit is een van mijn favoriete gerechten die ik maak als ik echt iets heel lekkers wil eten, maar niet te lang in de keuken wil staan. Een hele gebraden kip uit de oven met kleine krielaardappeltjes in de schil. Alles gaat bij elkaar op het bakblik in de oven en heeft dezelfde bereidingstijd. Lekker makkelijk dus! Serveer er Engelse doperwten met spek en sla bij en geniet van een waar feestmaal!

Hoofdgerecht – 4 personen – 15 minuten + 70 tot 90 minuten in de oven (afhankelijk van de grootte van de kip)

Ingrediënten
1 hele kip van ca 1,2 tot 1,5 kg, niet gekruid (het liefst van een goede poelier)
100 g roomboter op kamertemperatuur
Paar takjes verse tuinkruiden, bijv. dragon, peterselie, tijm, laurier en rozemarijn
1 citroen, gewassen
1 kg kleine krieltjes in de schil, gewassen en grote krieltjes gehalveerd
1 hele bol knoflook, teentjes losgehaald maar wel in de schil laten zitten
Olijfolie
Eventueel glas droge witte wijn

Verder nodig
Grote braadslee, spatel, stukje keukentouw

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Was de kruiden, dep ze droog en hak ze fijn (niet de steeltjes). Houd een paar takjes kruiden achter. Rasp de gele schil van de citroen en pers het sap uit. Duw de uitgeperste citroen samen met wat takjes kruiden in de holte van de kip. Roer de gehakte kruiden en het citroenrasp door de boter en breng op smaak met peper en zout.

DSC_7401_800x536

Spoel de kip van binnen en buiten goed af onder de kraan en dep droog met keukenpapier. Duw aan de halsopening van de kip voorzichtig met je handen of een spatel onder het vel, zodat er ruimte ontstaat.

DSC_7411_800x536

Pas wel op dat het vel niet scheurt. Duw hier een gedeelte van de kruidenboter tussen en verdeel de boter met je handen onder het vel van de kip.

DSC_7413_667x600

Verdeel de rest van de boter over de buitenkant van de kip. Bind de kip op met keukentouw.

DSC_7416_800x536

Zie hier een filmpje hoe je dit heel makkelijk doet. Leg de kip met de borst naar beneden op het bakblik en verdeel de krieltjes en teentjes knoflook eromheen (de knoflooktenen druk je straks op je bord, zo uit het vel en hebben een verrukkelijke zoete smaak).

DSC_7424_800x536

Besprenkel de aardappels royaal met olijfolie en een flink glas witte wijn of water en wat citroensap. Bestrooi de aardappels royaal met versgemalen peper en zout.

Schuif de kip in de oven voor 60 minuten. Haal de kip iedere 15 minuten uit de oven en bedruip hem royaal met het braadvocht. Schep de aardappels steeds even om. Draai de kip na 60 minuten om, bestrooi de kip weer met zout en peper en braad nog 15 minuten, of totdat ook deze kant van de kip goudbruin is en het vocht uit de kip helder is.

Hele kip uit de oven met krieltjes

Laat de kip minimaal 10 tot 15 minuten staan voordat je hem aansnijdt, dek eventueel af met aluminiumfolie om warm te houden. Je hebt nu genoeg tijd om een bijgerecht te maken zoals bijvoorbeeld de Engelse doperwten met sla en spek.

Houd de kip boven de braadslee rechtop zodat het vocht in de holte eruit kan lopen. Snijd het keukentouw van de kip los en serveer de kip en aardappels op een mooie serveerschaal. Schenk het overgebleven braadvocht in een saus- of juskommetje.

DSC_7463_800x523

DSC_7482_800x488

Eet smakelijk!

Speak Your Mind

*