High tea: scones

High tea: scones

Toen Johan en ik in 2009 trouwden op het Caribische eiland Barbados, maakte ik voor het eerst kennis met een uitgebreide high tea — eigenlijk afternoon tea, want een high tea is in Engeland een maaltijd die rond de klok van zes wordt genuttigd en bestaat uit stevige arbeiderskost.

Na zeker wel tien keer met onze ogen geknipperd te hebben, namen we toch echt een onwerkelijk smulfestijn waar: een feestelijk en rijkelijk gedekte tafel met een edel porseleinen theeservies en torenhoge etagieres gevuld met zowel zoete als hartige hapjes. We voelden ons kind in een snoepjeswinkel!

Scones mogen bij een ‘echte’ high tea niet ontbreken. Het zijn stevige kleine broodjes zonder gist die meestal worden geserveerd met clotted cream — een soort dikke room waar in Nederland moeilijk aan te komen is, maar die je prima kunt vervangen door lobbig geklopte slagroom, of door wat mascarpone los te roeren met crème fraîche. Een kloddertje jam of lemoncurd erbovenop is het kersje op de taart.

Maar ze smaken ook heerlijk met hartig beleg. Mijn favoriet? Warm uit de oven, besmeerd met roomboter en belegd met een plakje kaas! Serveer de scones warm of lauwwarm, dan smaken ze het allerlekkerst.

Ontbijt of brunch – 20 minuten + 30 minuten rusten + 15 minuten in de oven

Ingrediënten voor circa 10 scones

  • 75 g koude ongezouten roomboter, in kleine stukjes gesneden
  • 250 g zelfrijzend bakmeel + extra om te bestuiven
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 el lichtbruine basterdsuiker
  • Snuf zeezout
  • 1 ei
  • 75 ml melk

Verder nodig
Bakpapier, ronde kookring of uitsteekvorm van 6 cm doorsnede

Bereiding
Zeef het bakmeel en de bakpoeder boven een kom en roer het zout en de suiker erdoor. Voeg de boter toe en kneed met je handen totdat de boter volledig is opgenomen.

Klop het ei los met de melk en voeg steeds een beetje toe, totdat je een gladde deegbal hebt die droog aanvoelt. Bewaar de rest van het ei/melkmengsel om de scones straks te bestrijken.

Dek de kom af met vershoudfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bekleed een bakblik met bakpapier en leg het deeg hierop. Druk met je handen het deeg plat totdat het circa 2,5 cm dik is. Steek er met een glas of kookring rondjes uit. Verzamel de restjes deeg, druk weer uit en steek er rondjes uit, totdat al het deeg op is.

Bestrijk de scones met het overgebleven ei/melkmengsel en bak ze circa 12 tot 15 minuten in de oven, of totdat ze zijn gerezen en goudbruin zijn.

Laat ze iets afkoelen en serveer.

High tea: scones

Enjoy!

Comments

  1. i.p.v. melk gebruik ik karnemelk. Je proeft het niet maar het deeg wordt wel lekker luchtig.

Speak Your Mind

*