Hollands satépannetje met sperziebonen

Hollands satépannetje met sperziebonen

Ik ben dol op makkelijke eenpansgerechten zoals dit Hollands satépannetje met sperziebonen. Kleine krieltjes in de schil en knapperige sperziebonen worden zachtjes gaar gesmoord in een smakelijke satésaus. Serveer met een gebakken spiegelei en het smulfeest kan beginnen.

Hoofdgerecht voor 2 personen — 35 minuten — geschikt om in te vriezen

Ingrediënten

  • 400 g krieltjes in de schil, schoongeboend en gehalveerd
  • 300 g sperziebonen, gewassen, puntjes eraf gesneden en gehalveerd
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 4 plakjes ontbijtspek (spekblokjes kan ook), in smalle repen gesneden
  • 1 tl sambal manis
  • 1/2 kippenbouillontablet
  • 1 flinke tl (ca. 25 gram) Wijko satésaus, of pindakaas kan ook
  • 3 eieren
  • Olie om in te bakken

Verder nodig
Hapjes- of koekenpan met deksel

Bereiding
Verhit een hapjes- of koekenpan met wat olie en fruit de ui, knoflook, ontbijtspek en sambal op laag vuur, totdat de ui zacht is. Verkruimel de bouillontablet erover en voeg de krieltjes, sperziebonen, satésaus en 350 ml water toe. Roer goed door totdat de satésaus is opgelost en breng het water aan de kook. Zet het vuur iets lager, doe de deksel op de pan en smoor de krieltjes en sperziebonen zachtjes gaar.

Voeg indien nodig wat extra water aan de pan toe, als het vocht verdampt is en de aardappels en sperziebonen nog niet gaar zijn.

Bak in een andere koekenpan drie spiegeleieren (of kook de eieren halfzacht) en serveer deze bovenop het satépannetje.

Hollands satépannetje met sperziebonen

Eet smakelijk!

Tip

Extra groenten toevoegen? Voeg tegelijk met de sperziebonen en krieltjes een flinke hand fijngesneden wittekool toe en smoor zachtjes mee. In plaats van een half bouillonblokje kun je dan een hele gebruiken.

Comments

  1. Marleen says:

    Dit recept vandaag gemaakt en het smaakte echt heerlijk! Bedankt voor weer een heerlijk recept ?

  2. Kitty Beijersbergen says:

    Weer een van jouw recepten op onze favorietenlijst Annemiek. Vandaag gemaakt, echt heerlijk!

  3. Tilly van der Weide says:

    Ik heb dit recept met hier en daar wat aanpassinkjes al ’n paar keer gemaakt en was ’n goed recept voor met de carnaval

  4. Tilly van der Weide says:

    Dit recept heb ik al een paar keer gemaakt met wat aanpassinkjes is echt heerlijk, en een goede bodem voor de carnaval om op te drinken

  5. Jaaaaa dit is een blijvertje!!!!
    ik heb het recept al heel vaak bekeken,maar op 1 of andere manier durfde ik het niet aan,ooit een pakje gebruikt voor boontjes met sate,dat vonden we echt verschrikkelijk!
    vandaag jou recept gemaakt,echt super!!!!!

  6. Ik vind het een super lekker recept ik gebruik alleen Geen wijko satesaus omdat daar gluten in zitten dus maak hem heerlijk met me eigen saté saus en tis om je vingers bij af te likken ik voeg er soms nog wel kipfilet aan toe 🙂

  7. Kan dit gerecht ’s morgens bereid worden en ’s avonds nog even opgewarmd (in de pan)? En hoe lang is totale tijd om te smoren ongeveer?

  8. Welke Wijko saus bedoel je, er stonden wel 8 soorten in de supermarkt.
    Vond mijn saus erg dun en bij gebrek aan bloem of maizena heb ik ‘m met wat aardappelpureepoeder dikker gemaakt. Smaakte overigens prima. Wel ’t gebakken ei vergeten. Volgende keer beter, want ’n volgende keer komt er zeker!

    • Hoi Floor, ik bedoel de Wijko satesaus in geconcentreerde vorm, dus niet de kant-en-klare variant. Fijn om te horen dat hij gesmaakt heeft en dat er een volgende keer komt. 🙂

  9. Johanna Kranenburg-visscher says:

    vanavond de schotel gemaakt met gewone krieltjes boontjes even voor gekookt alleen met het sate leek het mis te gaan heb 350ml water gebruikt en een beste schep sate erbij na dat alle sgaar was vond ik dat er toch nog veel water onder bleef liggen volgende keer maak ik het met wat minder water er onder maar zelfs de moeilijke eters hier vonden het lekker en hebben een tweede bord op geschept kleindochter zelfs 3 borden dus tevreden mam hier kook je voor tevreden gezichten

    • Hoi Johanna, de aangegeven 350 ml water in het recept is afgestemd op ongekookte krieltjes en sperziebonen. Die hebben deze hoeveelheid vocht nodig om gaar te kunnen koken. Wanneer je een zakje krieltjes (voorgekookt) gebruikt en de sperziebonen voor gaat koken, moet je dus ook minder water toevoegen. Erg leuk om te horen dat het toch goed gesmaakt heeft. 🙂 PS Met verse krieltjes in de schil is dit gerecht echt vele malen lekkerder! Probeer het maar eens.

  10. Ineke Bekker says:

    Heb Hollands satépannetje met sperziebonen was redelijk. Misschien omdat ik te laat zag dat het krieltjes in de schil waren, ik had een zakje krieltjes uit de supermarkt gebruikt. . De volgende keer zou ik ook de sperzieboontjes v.t.v. even apart beetgaar koken. Ik ga het zeker nog een keer proberen maar dan met echte krieltjes in de schil..

    • Hoi Ineke, met een zakje krieltjes krijg je inderdaad een ander resultaat. Deze zijn namelijk al voorgekookt en een stuk minder smakelijk dan kleine verse krielaardappeltjes. Als je het recept volgt is het niet nodig om de sperziebonen voor te koken, de kooktijden zijn op elkaar afgestemd.

  11. William Hermes says:

    Geprobeerd. Het is een simpel gerecht en leek me leuk. Is leuk. Maar vond de smaak erg teleurstellend 🙁 Helaas.

  12. Oooh dit ziet er weer heerlijk uit! *krabbelt alle ingrediënten op het boodschappenlijstje*

Speak Your Mind

*