Hongaarse goulash in witte rijstrand van mijn moeder

Hongaarse goulash in witte rijstrand van mijn moeder

Volgens mijn moeder is de presentatie van een gerecht minstens zo belangrijk als het eten zelf. Zolang ik me kan herinneren maakt mijn moeder van ieder gerecht een feestelijk plaatje en heeft ze ons (mijn broers en ik) vroeger menigmaal weten te overtuigen gerechten te proeven én lekker te vinden.

Die overtuiging is overigens bij deze Hongaarse goulash nooit nodig geweest. Het is namelijk een heerlijk gerecht en gepresenteerd in een mooie witte rijstrand ook nog eens een lust voor het oog. Een perfect weekendgerecht om van te genieten met vrienden of familie!

Mijn moeder maakte de goulash dit keer met kip maar ik geef jullie hier het originele recept met rundvlees.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 800 g runderriblappen, in middelgrote stukken gesneden en op kamertemperatuur*
  • Klein bakje gerookte spekblokjes
  • 1 ui, gepeld, gehalveerd en in ringen gesneden
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en uitgeperst
  • 3 paprika’s, zaadlijsten verwijderd en in stukken gesneden
  • 2 el bloem
  • 1,5 el paprikapoeder
  • 0,5 el chilipoeder
  • 1 tl karwijzaad (kummel)
  • 1 pak gezeefde tomaten (400 gram)
  • 100 ml rode wijn of donker trappistenbier
  • 250 ml runderbouillon (gemaakt van 1/2 ltr water en 1 runderbouillontablet)
  • 2 takjes tijm
  • 200 g diepvriesdoperwten
  • Bosje verse peterselie, fijngehakt
  • Bakboter of olie

Verder nodig
Grote braadpan met deksel

Bereiding
Verhit olie in een braadpan en bak het vlees (in meerdere, kleine porties) op middelhoog vuur rondom goudbruin. Bestrooi met zout en peper. Schep het vlees uit de pan en zet zolang opzij. Veeg de pan eventueel schoon met een stukje keukenpapier en verhit opnieuw wat olie in de pan. Voeg de spekjes, ui, knoflook, paprika’s en specerijen toe en bak op middelhoog vuur, totdat de groenten licht beginnen te kleuren. Breng op smaak met zout en peper. Voeg het vlees en het vrijgekomen vleessap weer toe aan de groenten en bestrooi met de bloem. Roer goed door en bak nog een minuut verder zodat de bloem kan garen.

Schenk de gezeefde tomaten, wijn en de bouillon langs de rand van de pan bij het vlees. Wanneer je direct koude vloeistof over het vlees giet, ‘schrikt’ het vlees en wordt het taai. Het vlees moet net bedekt zijn met het vocht. Voeg de tijm en naar smaak nog wat zout en peper toe en breng het geheel aan de kook. Laat de goulash met de deksel op de pan ongeveer 2 uur op heel laag vuur sudderen (of gebruik een sudderplaatje).

Voeg de laatste 10 minuten van de stooftijd de erwten toe. Serveer met rijst of gekookte aardappels en bestrooi royaal met de peterselie.

Hongaarse goulash in witte rijstrand van mijn moeder

Eet smakelijk!

Tip

Is de saus aan het einde van de bereidingstijd nog te dun naar je zin, dan kun je hem binden met een mengsel van maïzena en water.

Comments

  1. Fred Bos says:

    Hoi Annemiek, Ik woon in Thailand en heb voor het eerst jou recept voor Goulash gemaakt. Ik mis hier wel wat ingrediënten maar heb je recept zoveel mogelijk uitgevoerd. PERFECT!! Ik ben benieuwd hoe mijn Thaise vrouw vanavond reageert. Ik leer haar om meer “over de grens” te eten en meestal moet ik eerst voor mijzelf zorgen, anders heb ik niks meer!!! Bedankt

  2. Hoi Monique,
    Ik wil de goulash graag met kip maken. Is het recept dan hetzelfde als hierboven en doe ik in plaats van rundvlees kipfilet?
    Groetjes,
    Stefanie

    • Hoi Stefanie, met kipfilet kan ook, maar deze heeft een veel kortere bereidingstijd. Je kunt dezelfde bereiding aanhouden, maar omdat de bereidingstijd korter is, verdampt er ook minder vocht. Ik zou dus minder vocht (gezeefde tomaten en bouillon) toevoegen. Doe dit een beetje op gevoel. Je kunt eventueel ook kippendijen gebruiken. Deze blijven tijdens het stoven veel sappiger en malser dan kipfilet. Succes!

  3. Christel van Ham says:

    Ik heb de goulash vandaag gemaakt en hij is heerlijk! Volgende keer doe ik er alleen iets minder chilipoeder in, want voor de kinderen was het wat aan de pittige kant. De smaak iets zachter gemaakt door er op het laatst nog wat kookroom doorheen te roeren. Zeker voor herhaling vatbaar!

    • Hoi Christel,

      Inderdaad, de chilipeper geeft een flinke (maar heerlijke) kick die voor kinderen misschien net iets teveel kan zijn. Perfect opgelost met de kookroom en tevens een goede tip! Fijn om te horen dat er een vervolg komt. 🙂

Speak Your Mind

*