Huis-, tuin- en keukentips

Asperges

Reken een pond asperges per persoon en zoek asperges uit waarvan het snijvlak nog vochtig is en de asperges knisperen wanneer ze langs elkaar schuren, dan zijn ze namelijk vers! Bewaar ze na aankoop in een vochtige theedoek in de koelkast, hooguit 3 dagen!

Barbecue

* Om te voorkomen dat speklappen of gemarineerd vlees aanbrandt kun je een vel aluminiumfolie op het bbq-rooster leggen en hierop het vlees.

* Laat houten satéstokjes eerst minimaal een uur weken in koud water. Zo verbranden ze minder snel.

* Draai het vlees pas om als het niet meer aan het rooster plakt en het liefst zo min mogelijk. Een of twee keer omdraaien is meestal voldoende.

Bellen blazen

Kinderen vinden dit fantastisch maar het sop uit zo’n bellenblazer is helaas snel op. Meng, zonder schuim te maken, wat glycerine (verkrijgbaar bij de drogist), aanmaaksiroop en water en laat dit minimaal een dag in de koelkast staan. Erg leuk om mee te nemen voor kinderen wanneer je gaat picknicken. Fantastische bellen gegarandeerd!

Snelkookpan

De snelkookpan, ook wel hogedrukpan genoemd is een afgesloten pan waarin producten onder hoge druk worden gekookt. De temperatuur loopt op tot boven de 100 graden Celsius. Hoewel de snelkookpan tegenwoordig nog weinig gebruikt wordt is hij voor sommige bereidingen een grote uitkomst. Wij maken er bijvoorbeeld de allerlekkerste fond in en verwerken deze vervolgens in diverse stoofgerechten of gebruiken hem als basis voor soepen en sauzen.

Vaatdoek

Een grote bron van besmetting is de vaatdoek. We gebruiken hem overal voor want hij ligt nu eenmaal voor het grijpen. Toch kan een vaatdoekje miljoenen of soms zelfs miljarden bacteriën bevatten! Wanneer je het vaatdoekje enkel gebruikt voor je aanrecht is er niets aan de hand. Was het vaatdoekje bij voorkeur iedere dag of om de dag uit op 60 graden Celsius. Dan worden namelijk alle bacteriën gedood.