Hummus

Hummus met pita

Vandaag kan ik eindelijk deze hummus afstrepen die al eeuwen op mijn to cook-lijst stond. Joehoe! Hummus is een populaire veggie dip of spread op basis van kikkererwten, afkomstig uit het Midden-Oosten. Je kunt hem tegenwoordig bijna overal kant-en-klaar kopen, maar als je eenmaal weet hoe makkelijk en lekker het is om hem zelf te maken, wil je beslist niet anders meer. Serveer traditioneel met pita-, Turks of Marokkaans brood, of geef er knapperige rauwkost bij, zoals reepjes komkommer, radijs, paprika, wortel. Mmmm! Trouwens, ook heerlijk op een wrap met gegrilde groenten en geitenkaas (recept volgt), of op … Oké, ik houd al op: gewoon lekker maken dus!

Dip of spread – 10 minuten

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten* à 400 g
  • 1 grote teen knoflook, gepeld en geplet
  • Sap van 1 citroen
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 el tahin (sesampasta)
  • Snuf zout en peper uit de molen

Om te garneren

  • Paprikapoeder
  • Olijfolie
  • 1 takje platte peterselie

*Binnenkort ga ik ook eens hummus maken met gedroogde kikkererwten, die eerst een nacht geweekt en vervolgens gekookt zijn. Zo schijnt de hummus nóg lekkerder te worden.

Verder nodig
Blender of staafmixer, zeef

Bereiding
Laat de kikkererwten uitlekken in een zeef en vang het vocht op. Doe de kikkererwten, knoflook, citroensap, komijn, tahin en een snuf zout en peper in de staafmixer en mix tot een gladde puree.

Voeg indien nodig een scheutje van het opgevangen kikkererwtenvocht en olijfolie toe om de puree smeuïger te maken. Schep de hummus in een mooie schaal en roer er met een lepel een kuiltje in. Giet wat olijfolie in het kuiltje en bestooi met wat paprikapoeder en fijngehakte peterselie. Serveer met geroosterd pitabrood.

Hummus met pita

Enjoy!

Comments

  1. Hallo Annemieke,

    Heb jij enig idee wat ik kan gebruiken ter vervanging van Tahin, mijn dochter is namelijk allergisch voor sesam 🙁

    • Dat is een goede vraag Debbie. 🙂 Eerlijk gezegd heb ik geen idee. Je zou pindakaas (als dat een optie is voor je dochter) of geroosterde auberginepuree kunnen proberen. Maar net zoals de basilicum in de tomatensaus, hoort tahin in hummus. Vervangen kan wel, maar dan krijg je een heel andere smaak. Gewoon experimenteren dus, dan kom je vanzelf tot een compromis. Succes, ben heel benieuwd… 🙂

  2. inderdaad heerlijk.

    t lijkt wel of wij onze weekendmaaltijden op elkaar afstemmen 🙂 . Afgelopen zaterdag heb ik hummus gemaakt en zondag belgisch stoofvlees. beide goed ontvangen door alle eters.

  3. Mmmmm hummus is altijd een goed idee! 🙂

Speak Your Mind

*