Indische spekkoek

Indische spekkoek

De eerste keer dat ik spekkoek proefde was bij onze plaatselijke toko. Tijdens het afrekenen van de boodschappen vroeg ik de vriendelijke eigenaar wat die voorverpakte plakjes cake waren, bestaande uit ontelbaar veel tweekleurenlaagjes. Enthousiast liet hij me een stukje proeven. Ik was direct verliefd op de zachte, volle cakesmaak met prikkelende specerijen als kruidnagel, kaneel en nootmuskaat.

Sindsdien stond Indische spekkoek op mijn nog-te-koken-lijst. Toen ik dit recept tegenkwam in het kookboek ‘Zoals alleen oma dat kan’ van Danny Jansen, twijfelde ik geen seconde en ging aan de slag.

Een van de dingen die me tegenhield om dit recept eerder te maken, was de gedachte dat het een erg tijdrovend klusje zou zijn. Dat viel gelukkig reuze mee. Binnen maximaal drie uur is hij gebakken en kun je ervan genieten. Omdat je van spekkoek heel kleine plakjes snijdt, staat dit recept bovendien garant voor heel wat keren hemels VerrukGeluk! Wat je overhoudt vries je in voor een volgend genotmoment.

Ingrediënten

  • 5 anijsblokjes (kon ik niet vinden, dus heb in plaats daarvan 2 el anijspoeder gebruikt)
  • 500 g margarine (ik heb ongezouten roomboter gebruikt)
  • 225 g witte basterdsuiker
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 10 eieren
  • 160 g bloem
  • 2 el kardemompoeder
  • 4 el nootmuskaatpoeder
  • 5 el kaneelpoeder
  • 2,5 el kruidnagelpoeder

Extra nodig
ronde springvorm van 30 cm doorsnede, mixer, rasp, boter om in te vetten, bakpapier

Bereiding
Rasp de anijsblokjes boven de kom van een keukenmixer en voeg de margarine, basterdsuiker en vanillesuiker toe. Mix in 10 tot 15 minuten van een laag naar hoog toerental tot een romige massa. Splits de eieren, voeg de eidooiers beetje bij beetje toe aan de romige boter in de machine en mix circa 10 minuten door. Voeg de bloem toe en mix 10 minuten tot het beslag goed gemengd is. Verdeel het beslag over 2 kommen en meng de specerijen door het beslag van één kom. Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een snufje zout tot stijve pieken en spatel gelijke hoeveelheden door de schalen met beslag. Verwarm de oven voor op 175 graden onderwarmte. Vet een springvorm in met boter en leg er bakpapier in. Schep een dunne laag donker beslag in de springvorm en gaar deze laag circa 5 minuten in de oven. Haal de springvorm uit de oven, zet de oven op bovenwarmte en schep er een laagje wit beslag in. Gaar circa 5 minuten in de oven. Herhaal deze stappen totdat het beslag op is, maar eindig met een laagje wit beslag. De spekkoek moet in circa 1,5 uur volledig gebakken zijn, anders wordt hij droog en taai.

Spekkoek-8172

Tip

Bolt het beslag op? Smeer dan een glas in met margarine en druk dit op de opgebolde plekken. Spekkoek kan verpakt in aluminiumfolie goed ingevroren worden en is bevroren best goed te snijden.

Mieks tip

In plaats van de bovenstaande specerijen kun je in de toko ook een kant-en-klare specerijenmix voor spekkoek kopen. Die vind ik persoonlijk lekkerder smaken dan bovenstaand specerijenmengsel.

Comments

  1. Dat ga ik zeker een keer proberen! Ik neem aan dat je niet steeeds wisselt tussen onder- en bovenwarmte?

  2. Oooooh my favourite!!

Speak Your Mind

*