Ingestopte varkenshaas met ham en paddestoelen

Ingestopte varkenshaas met ham en paddestoelen

Beef Wellington is een bekend Engels gerecht waarin een stuk ossenhaas wordt verpakt in deeg en vervolgens de oven ingaat. Omdat ossenhaas vrij kostbaar vlees is serveer je dit gerecht niet zo snel op een doordeweekse dag. Eigenlijk best jammer omdat het zo verschrikkelijk lekker is! Mijn man gaf er daarom een eigen draai aan en maakte het met varkenshaas en ham.

Het was een groot succes! Het vlees blijft supersappig en mals doordat het is bedekt met paddestoelen en ham en het zelfgemaakte korstdeeg is rijk van smaak en heerlijk bros.

Ingrediënten voor 3 personen
1 grote varkenshaas
1 bakje bospaddestoelen
6 plakken beenham
1 el mosterd
1 portie zelfgemaakt korstdeeg* of pakje diepvriesbladerdeeg
2 eidooiers
olijfolie
zout en peper uit de molen + wat korrels zeezout voor decoratie

* Zelf korstdeeg maken is helemaal niet moeilijk! De smaak compenseert bovendien ruimschoots het extra werk wat je eraan hebt. Probeer het gewoon een keer, wij deden dit ook en willen voortaan niet anders meer.

Verder nog nodig
Keukenmachine, vershoudfolie, kwast

Bereiding
Laat de varkenshaas op kamertemperatuur komen. Hak de paddestoelen met wat zout en peper tot puree in de keukenmachine. Verhit een droge koekenpan en bak de paddestoelenpasta ongeveer 10 minuten totdat het vocht verdampt is.

DSC_4981_800x536

Schep op een bordje en laat afkoelen. Verhit een koekenpan met wat olijfolie en bestrooi het vlees met zout en peper. Schroei het vlees dicht, in ongeveer 30 seconden per kant. Het vlees moet alleen kleur krijgen, nog niet gaar worden!

DSC_4978_800x536

Leg het vlees op een bord en smeer het rondom in met de mosterd. Leg een groot stuk vershoudfolie op het aanrecht en verdeel hierover de plakjes ham, elkaar iets overlappend en in twee rijen. Verdeel hierover de paddestoelenpasta en leg de varkenshaas in het midden erbovenop.

DSC_4999_800x536

Til nu de randen op van het vershoudfolie en rol de ham en paddestoelen zo strak mogelijk om de varkenshaas heen. Draai de uiteinden van het folie strak dicht zodat je een mooie dikke rol krijgt.

DSC_5001_800x536

Leg 15-20 minuten terug in de koelkast. Rol het deeg uit op een licht bebloemd werkvlak tot een grote ronde lap. Snijd hem met een mes bij tot een vierkant. Het deeg moet ongeveer de dikte hebben van een euromunt. Verwijder het vershoudfolie van het vlees en leg de rol in het midden van het deeg.

DSC_5009_800x536

Kwast het omliggende deeg in met eigeel (houd wat eigeel achter) en vouw het deeg rondom het vlees. Snijd overtollig deeg weg. Leg de rol met de naad naar beneden op een bord en zet weer 5-10 minuten in de koelkast om het deeg te laten rusten.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Leg het deeg op een bakblik en bestrijk met het overige eigeel. Kerf het deeg dan lichtjes met een mes in en laat hier steeds een ruimte van 1 cm tussen. Bestrooi de bovenkant met wat korrels zeezout.

DSC_5025_800x536

Bak 20 minuten in de oven. Na 20 minuten zet je de oven terug op 180 graden en bak nog eens 10 minuten verder. Haal het vlees uit de oven en laat het bedekt met aluminiumfolie nog 10-15 minuten rusten voordat je het gaat aansnijden.

Ingestopte varkenshaas met ham en paddestoelen

Wij aten er wat geroosterde aardappels bij uit de oven. Serveer er ook nog wat lekkere groente bij zoals broccoli of sperziebonen en je hebt een waar koningsmaal!

Eet smakelijk!

Speak Your Mind

*