Jambalaya on the Bayou

Jambalaya on the Bayou

Er zijn niet veel gerechten op te noemen die bijzonder genoeg zijn om er een lied over te schrijven, maar Jambalya is er één van. Countryzanger Hank Williams schreef het nummer ‘Jambalaya (On the Bayou)‘ en scoorde er in 1952 een grote hit mee. Hoewel dit heerlijke rijstgerecht – dat waarschijnlijk zijn oorsprong vindt in het zuiden van Amerika en Spaanse en Creoolse invloeden heeft – al vele generaties heeft overleefd, is het vandaag de dag nog steeds een rete populair gerecht! Tijd dus voor mijn eigen eenvoudige en snel te maken variant op dit heerlijke rijstgerecht. De pittige en warme smaken voeren je mee naar tropische oorden. Een perfect begin van een warme, zinderende zomeravond!

Hoofdgerecht – 4 personen – 20 minuten

Ingrediënten

  • 300 g gekookte en afgekoelde rijst (liefst van de vorige dag)
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes gesneden
  • 200 g chorizo, in plakken gesneden
  • 12 tot 16 stuks gepelde rauwe garnalen
  • 200 g hamblokjes
  • 1 groene paprika, in middelgrote stukken gesneden
  • 2 flinke el tomatenpuree
  • 1 à 2 el cajunkruiden
  • Olie om in te bakken
  • Paar takjes verse peterselie, fijngehakt

DSC_8663_800x536

Verder nodig
Grote koekenpan

Bereiding
Dep de garnalen met keukenpapier even droog. Verhit een grote koekenpan met wat olie en bak de garnalen op middelhoog vuur, totdat ze lichtroze kleuren en net gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper en schep ze uit de pan op een bord. Zet zolang opzij.

DSC_8665_800x451

Bak in het braadvet van de garnalen de ui en knoflook op laag vuur, totdat deze zacht zijn en voeg dan de chorizo, paprika en hamblokjes toe.

DSC_8666_800x536

Bak enkele minuten mee, totdat de paprika bijna gaar en de chorizo zijn vet heeft losgelaten en voeg dan de tomatenpuree en cajunkruiden toe. Bak kort weer even verder. Voeg eventueel een klein scheutje water toe als de paprika te hard blijft en het geheel te droog lijkt te worden.

DSC_8667_800x536

DSC_8670_800x536

Voeg, als de paprika gaar is, de gekookte rijst toe en bak even mee totdat alles door en door warm is. Breng eventueel verder op smaak met zout en peper.

DSC_8671_800x536

Voeg op het laatste moment de garnalen toe en bestrooi met de peterselie. Serveer direct.

Jambalaya on the Bayou

Eet smakelijk!

Comments

  1. Stefanie says:

    Vandaag gemaakt, met kip in plaats van garnalen. Het was echt heerlijk!

  2. Tonny Pleijte says:

    Heerlijk, dit voor de eerste keer gemaakt, is weer een blijvertje. Was heerlijk smeuïg.
    4 x in de week genieten we van je recepten, ieder keer wat anders..

  3. Elisa K says:

    Echt een super gerecht! Ik heb het laatst voor het eerst gemaakt met couscous en de hamblokjes weggelaten. Jammer dat garnalen zo duur zijn, anders zou ik dit zekee vaker eten! Vandaag staat ie weer op het menu!

  4. Vanavond weer gemaakt en gegeten…echter ik blijf het aan de droge kant vinden…hoe kan ik het smeuïger maken? Heb je enig idee?

  5. Dit staat vanavond op de planning. Rijst net gekookt.

  6. Echt super lekker, een aanrader en voor herhaling vatbaar

  7. Elisa says:

    Heerlijk!!! De garnalen heb ik vervangen voor kip 🙂
    Lekker makkelijk, echt zo klaar!

  8. Die ga ik zeker maken, bedankt voor het heerlijk recept.

Speak Your Mind

*