Kip caprese met penne en sperziebonen

Kip caprese met penne en sperziebonen

Toegegeven, eigenlijk moet je deze kip caprese in de zomer eten, wanneer de eigen gekweekte, zongerijpte tomaatjes bijna exploderen van zoetigheid en de verse princessenboontjes in de moestuin voor het oprapen liggen. Dat is versheid ten top! Maar vooruit, we kunnen het hele jaar door volop gekweekte tomaten en sperziebonen verkrijgen, dus vandaag mag het ook. Ik snap dat je niet wachten kunt. Deze kip caprese uit de oven met penne en sperziebonen is een feestje om te maken en vooral om op te eten!

Hoofdgerecht – 3 personen – 15 minuten + 15 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 2 kipfilets
  • 2 flinke tl rode pesto
  • 90 g ontbijtspek, of bacon, in dunne plakken gesneden
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 30 g pijnboompitten
  • 200 g cherrytomaten, gehalveerd
  • 1 bol mozzarella, in plakjes gesneden
  • 100 ml witte wijn
  • Extra vierge olijfolie
  • 200 g penne
  • 200 g sperziebonen

Verder nodig
Ovenschaal, ruime kookpan

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden. Vet de ovenschaal in. Snijd de kipfilets aan de bovenkant 4 keer schuin in, tot halverwege en vul de inhammen met rode pesto.

DSC_5184_800x536

Omwikkel de kipfilets met spek en leg ze in de ovenschaal.

DSC_5188_800x537

Leg op iedere kipfilet dakpansgewijs wat plakjes mozzarella en verdeel de knoflook, tomaten en pijnboompitten eroverheen.

DSC_5190_800x534

Schenk de witte wijn en wat olijfolie erbij en schuif de schaal in de oven. Bak 15 tot 20 minuten in de oven, of totdat de kip gaar is.

Let op: de gaartijd van de kip is afhankelijk van je oven. Zie onderstaande reacties. Houd hier dus rekening mee en kook de pasta en sperziebonen pas als de kip gaar is en ligt te rusten.

Haal de kip uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat rusten.

DSC_5210_800x583

Kook de penne en de sperziebonen beetgaar. Dit kan in dezelfde pan. De sperziebonen mogen circa één minuut later in de pan dan de pasta omdat ze iets sneller gaar zijn. Giet de penne en sperziebonen af en doe ze terug in de pan, laat een klein kopje kookvocht in de pan zitten om te voorkomen dat de pasta aan elkaar blijft plakken.

DSC_5217_705x600

Leg de kipfilets op een snijplank en trancheer de kipfilets (in schuine plakken snijden). Schep de penne en sperziebonen op borden en leg de kipfilet erbovenop. Verdeel de tomaatjes en wat van het verrukkelijke kookvocht uit de ovenschaal over de kip en pasta en garneer met fijngesneden basilicum.

DSC_5219_800x529

DSC_5245_669x600

Eet smakelijk!

Comments

  1. Ziet er heel lekker uit maar wat een drama met gaartijd kip! dit klopt dus inderdaad helemaal niet nu mijn pasta en boontjes klaar zit ik met een rauwe kip! Na 25 min in de oven zelfs. Dus mensen hoop dat jullie dit op tijd lezen voordat je net als mij en de andere ook al met een rauwe kip zit. Nu maar weer 30 min in de oven en nieuwe pasta koken.

    • Hoi Claudia, wat jammer om te horen! Ik begrijp dat je daar flink de balen van hebt gekregen. Ben erg benieuwd hoelang de kip bij jou uiteindelijk in de oven heeft gezeten? Hopelijk is het uiteindelijk toch nog goedgekomen en heeft het gesmaakt? Ik heb de bovenstaande beschrijving aangepast en raad aan om de pasta en sperziebonen pas te koken als de kip gaar is en ligt te rusten.

  2. Elma van Ommeren says:

    Ten eerste bedankt voor al die heerlijke recepten! Dit lijkt mij ook een heerlijk recept ik lust alleen geen kaas/mozzarella. Wat kan ik daarvoor in de plaats nemen? Gewoon weg laten gaat zeker niet?

  3. Dit was erg lekker, had er pasta ailoi erbij gemaakt en tomatentaart

  4. En weer een heerlijk gerecht! Wat ben ik blij met deze website. En de rest van het gezin ook?

  5. Truus says:

    Heb je recepten net ontdekt. Heb dit nu als eerste gemaakt voor mijn kinderen en kleinkinderen van 1 1/2 en 3. Ze vonden het heerlijk. Wij natuurlijk ook. Alle recepten zien er super lekker uit, dus ga ze zoveel mogelijk maken.

  6. Weer een heerlijk recept op jouw site gevonden. Ik heb de kipfilets even in de koekenpan voorgegaard. En ook wat langer in de oven gedaan. De kipfilets waren toen goed gaar. Dank voor dit lekkere gerecht. Ben al weer aan het zoeken naar het volgende gerecht.

    • Hoi Belin,

      Superleuk om te horen dat je zo geniet van onze recepten! Als ik jouw bereiding lees, vraag ik me wel af of de kipfilet nog mals en sappig was? Veel mensen zijn bang voor rauwe kip en garen hem daarom voor de zekerheid extra lang. Ik begrijp de angst voor rauwe kip heel goed, maar droge kip is echt niet lekker! Zie ook mijn onderstaande reactie hieronder. Misschien een tip voor de volgende keer. 🙂

  7. Debbie Dijkdrent says:

    Dank voor de tip, dat gaan we dan de volgende keer proberen 🙂

  8. Debbie Dijkdrent says:

    Een lekker gerecht en prima met magere/light mozzarella.
    Alleen de oventijd voor de kip ging finaal de mist in bij ons, het mag bij ons wel een half uur er in. Nu de noodoplossing door de kipfilet in plakjes in de pan te bakken, maar dat gaat wel ten koste van de sappigheid. Volgende keer dus wat langer en dan nog meer genieten

    • Wat jammer Debbie! Maar inderdaad, de oventijd kan bij iedereen iets verschillend zijn. Een half uur op 220 graden zou ik echter beslist niet aanraden. Nadat de kip uit de oven komt, laat je hem nog even rusten en daarbij gaart de kip verder in het hete kookvocht. Voor het lekkerste en meest sappige resultaat zou ik je aanraden de volgende keer de oventijd hooguit met 5 minuten te verhogen en de kip uit de oven eventueel wat langer te laten rusten/nagaren.

      • HI Annemiek,

        Na 20min 220gr de kip opengesneden en deze was nog zeer rauw. Hoe strak rol je ze in het spek? MIjn ontbijtspek was redelijk kort dus ik heb goed ingesnoerd. Kan het zijn dat ze daardoor niet goed gegaard zijn? Z e staan er nu in voor de volgende 20min. Ga per 5min paar eens naar het resultaat kijken. Hoe lang adviseer je het nageren in het kookvocht? Ook ongeveer 5min?

        • De gaartijd is natuurlijk afhankelijk van de dikte van de kipfilet en zal nooit exact hetzelfde zijn. Wat bedoel je met goed ingesnoerd? Ik wikkelde elk plakje eenmaal om de kip heen. Als je het spek in meerdere lagen om de kip wikkelt zal dit zeker van invloed zijn op de gaartijd. Het nagaren in het kookvocht hoeft niet per se, doe dit alleen als je twijfelt of hij gaar is. Te gare kip is droge kip. Het is een kwestie van uitproberen. Je kunt ook met je vinger op de kip drukken en zo voelen of hij gaar is. Veel veerkracht is rauw, weinig tot geen veerkracht is gaar. Oefening baart kunst.

Speak Your Mind

*