Johans Special: kip op een bierblik

Johans Special: kip op een bierblik

De werkdag is voorbij, de warme zomeravond begint.

Ik (Johan) strijk neer in een luie stoel in de tuin met een koud biertje. Ondertussen tuur ik naar de Weber die plagend verleidelijke aroma’s van malse kip langs mijn neus blaast. Ik heb het even opgezocht: volgens mijn woordenboek is dit een verdomd goede definitie van ‘genieten’!

En het mooie is dat deze ‘bierblikkip’ heel makkelijk is te maken. Wel heb je een kolenbarbecue nodig met temperatuurindicatie, of gebruik een losse thermometer.

Geen zin in barbecueën? Je kunt de kip ook in de oven bereiden. Zet hem op een bierblik in een ovenschaal, in een voorverwarmde oven van 200 graden, en houd verder onderstaande bereiding aan.

Hoofdgerecht voor 4 personen — 15 minuten + minimaal 2 uur marineren + 90 minuten op de barbecue

Ingrediënten

  • 1 hele kip van ca. 2,5 kilo
  • 1 blikje bier naar keuze

Voor de marinade

  • 3 tl paprikapoeder
  • 2 tl uienpoeder
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 2 tl bruine suiker
  • 1/2 tl versgemalen zwarte peper uit de molen
  • 2 tl versgemalen zeezout
  • 2 tot 3 el olijfolie

Verder nodig
Kolenbarbecue met temperatuurindicatie, of een losse thermometer

Bereiding
Meng alle ingrediënten voor de rub door elkaar en voeg zoveel olijfolie toe, totdat je een dik, vloeibare marinade hebt. Wrijf de kip goed in met de marinade en doe hem in een luchtdichte, afsluitbare zak (druk de lucht eruit), of wikkel goed in vershoudfolie. Laat de kip minimaal 2 uur marineren in de koelkast, maar nog liever een hele nacht.

Verwarm de barbecue voor op indirecte warmte op 200 graden. Probeer de temperatuur tijdens het barbecuen constant te houden. Een indirecte zone creëer je door de kolen allemaal naar één kant van de barbecue te schuiven. De kip leg je op het rooster, boven de kant waar geen kolen liggen, de indirecte kant.

Open het blikje bier en neem een flinke slok (ongeveer 1/3 van het blikje). Aaaah, dat smaakt!

Zet de kip stevig vast op het bierblikje door de kipholte over het bierblikje heen te trekken.

Grill de kip op indirecte warmte circa 75 tot 90 minuten (afhankelijk van de grootte van de kip), of totdat er helder sap uit de kip komt. (De kip is gaar als de kerntemperatuur van het dikste deel 70 graden is.)

Afhankelijk van de grootte van je barbecue past het deksel niet altijd dicht als je de kip op het bovenrooster zet (dit was bij mij het geval). Haal dan het bovenrooster weg en zet de kip op het rooster naast de kolen. Zet de kip met de rugkant naar de kolen toe, zodat de borstfilet lekker sappig en mals blijft. Pak de rugkant eventueel in met alufolie als je ziet dat hij gaat verbranden.

Laat de kip 10 minuten rusten, voordat je hem van het bierblik afhaalt (voorzichtig, het blikje is heet!).

Deze kip is zo smaakvol en mals, dat het verder maar weinig nodig heeft. Een eenvoudige salade (Miek serveerde er panzanella bij, erg lekker! Recept deelt ze binnenkort.) met wat brood erbij is voldoende.

Johans Special: kip op een bierblik

Eet smakelijk!

Comments

  1. Nancy says:

    Dit recept ken ik al van Jamie Oliver , uit zijn boeken , tv series en ook uit Jamie Magazine.

Speak Your Mind

*