Kip tikka masala

Kip tikka masala

Kip tikka massala is een heerlijk Indiaas gerecht bestaande uit malse stukjes kipfilet in een licht pittige (garam) masala-yoghurt saus. Het gerecht wordt regelmatig verward met kip tandoori, die eigenlijk dezelfde bereidingswijze heeft maar dan met kippenpoten wordt bereid. Dit recept voor kip tikka masala is verrassend eenvoudig om te maken en ontzettend smaakvol! 

Hoofdgerecht – 4 personen – 30 minuten

Ingrediënten

  • 600 g kipfilet, of kippendijen (zonder bot), in middelgrote stukken gesneden
  • Zonnebloem-, of arachideolie
  • 1 grote ui, gepeld en gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • Stukje gember (2,5 cm), geschild en geraspt
  • 2 groene pepers, of 1 rode peper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
  • 2 tl garam masala (Indiaas specerijenmengsel)
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1,5 el bruine basterdsuiker
  • 1 el tomatenpuree
  • 400 ml gezeefde tomaten
  • 6 el volle yoghurt
  • 2 el fijngehakte koriander
  • Zout en peper uit de molen

Kip tikka masala

Bereiding
Laat de kip op kamertemperatuur komen. Verhit een hapjespan of kookpan met wat olie en fruit de ui, knoflook, gember en groene peper, totdat de ui zacht is.

Kip tikka masala

Voeg dan de specerijen, tomatenpuree en suiker toe en bak kort even verder. Breng goed op smaak met zout en peper.

Kip tikka masala

Voeg tot slot de gezeefde tomaten toe en laat de saus enkele minuten zachtjes pruttelen. Proef de saus en breng indien nodig nogmaals op smaak met zout en peper. Pureer de saus en zet opzij.

Kip tikka masala

Veeg de pan schoon met een stukje keukenpapier en verwarm de pan op hoog vuur met wat olie. Bak de kip rondom licht goudbruin en breng op smaak met zout en peper. Voeg de saus aan de kip toe en laat 15 minuten zachtjes pruttelen (de kippendijen mogen wat langer), totdat de saus iets is ingedikt en de kip gaar is.

Kip tikka masala Kip tikka masala

Roer de laatste 5 minuten van de kooktijd de yoghurt en de helft van de koriander door de saus en warm nog even mee (niet meer laten koken).

Kip tikka masala

Bestrooi de kip tikka masala vlak voor serveren met de overige koriander en serveer met geurige pandan, of basmatirijst en eventueel wat kort gekookte groente groenten (bijv. sperziebonen, snijbonen, peulen, of sugar snaps).

DSC_2432_707x600

Eet smakelijk!

Comments

  1. Bertien says:

    Heerlijk! Vandaag opnieuw gemaakt! Laatst al gemaakt voor vrienden en familie bij een verjaardag, samen met het recept van Kip Kerrie met doperwten. Het was een groot succes! Mede dankzij jou Annemiek! Dank je wel!

  2. Vandaag gemaakt, maar ondanks dat het een pittige smaak heeft vonden we toch nog wat ontbreken aan verder wat vlak smakende tomatensaus ondanks alle specerijen. Voor kinderen zou ik de chilipoeder achterwege laten. Pandanrijst vonden we er prima bij passen en verder hadden we er broccoli bij.

    • Hoi Mirte,

      Ik zie nu dat ik alleen heb omschreven de kip op smaak te brengen met zout en peper, maar ook de saus zelf moet tijdens het koken op smaak worden gebracht met zout en peper. Als je dit alleen achteraf doet, krijgt de saus geen diepte. Ik heb het er direct bijgezet. Hopelijk probeer je het nog eens, je zult zien hoeveel dit scheelt!

  3. Vandaag gemaakt…hij smaakte erg goed alhoewel ik de volgende keer misschien een pepertje minder zou doen (voor de kinderen was het wel wat aan de pittige kant). Ik zal hem zeker nog vaker gaan maken…

Speak Your Mind

*