Kip uit de oven met venkeltopping (chicken paillard)

Kip uit de oven met venkeltopping (chicken paillard)

Deze kip met venkeltopping uit de oven is echt the bomb! Het gerecht der gerechten, crème de la crème, het neusje van de zalm. Serieus. Dit was één van de allereerste recepten die ik poste op keukenliefde en behoort nog steeds tot mijn meest favoriete recepten. De topping met onder andere venkel, rozijnen, kappertjes en olijven geeft een geweldige smaaksensatie aan de kip. Zoet, zuur, zout en bitter, alles is in perfecte balans met elkaar. Dit gerecht is mijn redding als ik wil lijnen zonder mezelf te straffen, of als ik iemand wil verwennen met het ultieme gerecht.

Dit recept is van de Franse chefkok Eric Ripert en zag ik hem ooit maken in zijn tv-programma Avec Eric. Bij deze daag ik iedereen uit om dit eenvoudige, maar ook sterwaardige gerecht te maken. Laat jezelf en iedereen versteld staan!

Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten

  • 2 grote scharrelkipfilets
  • 1 sjalotje, in halve ringen gesneden
  • 1 teentje knoflook, in dunne plakjes gesneden
  • 2 tomaten, zaad en sap verwijderd en in blokjes gesneden
  • 1/2 venkel, in ragfijne halve ringen
  • Klein handje groene olijven van goede kwaliteit, ontpit en in plakjes
  • Klein handje gedroogde witte rozijnen, geweekt in witte wijn (hoe langer, hoe beter!)
  • Klein handje pijnboompitten, licht geroosterd
  • 1 eetlepels kappertjes
  • 2 takjes tijm, alleen de blaadjes
  • Goede kwaliteit extra vierge olijfolie
  • 6 blaadjes basilicum, opgerold en in dunne ringen gesneden
  • 1 eetlepels fijngehakte peterselie
  • Vers gemalen peper en zout

DSC_9176_776x600

Bereiding
Verwarm de oven voor op 225 graden. Snijd de kipfilets aan een kant open (niet helemaal doormidden) en vouw ze open. Hier komt tevens de benaming paillard vandaan. Paillard is een (oude) Franse kookterm en betekent het opensnijden (vlinderen) van vlees om de bereidingstijd te verkorten. Tegenwoordig wordt deze techniek escalope genoemd. Sla de kipfilets vervolgens met een deegroller of onderkant van een pan iets platter.

DSC_9206_800x461

Bestrooi de kip aan beide kanten met peper en zout en leg ze in een ingevette (met olijfolie) ovenschaal. Meng alle overige ingrediënten, behalve de basilicum en peterselie, met een scheut olijfolie, zout en peper en verdeel dit over de kip.

DSC_9217_800x536

Besprenkel de bovenkant met nog wat extra olijfolie en bak de kip circa 15 tot 20 minuten in de oven.

Kip uit de oven met venkeltopping (chicken paillard)

Gouden tip van Eric Ripert!
Om te controleren of de kip gaar is, steek je een metalen pin in het dikste gedeelte van de kip en houd deze tegen je kin. Als hij warm aanvoelt is de kip perfect gaar. Ik controleer de kip tegenwoordig altijd op deze manier en het klopt iedere keer weer!

Geniet ervan!

Comments

  1. Jan Thompson says:

    Het filmpje waarin Eric het klaarmaakt is hier te zien: https://www.youtube.com/watch?v=rVpuFSImYG8 . Ookal lukt het zonder filmpje, toch kijken vanwege zijn heerlijke accent.

  2. Agnes says:

    Hoi Annemiek
    Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven. Ik had geen kip in huis maar wel gehakt.
    Ik heb kleine balletjes gemaakt en die even in de airfryer gegaard samen met wat aardappelblokjes.
    Verder helemaal het originele recept gebruikt.
    Heerlijk al die verschillende smaken.

  3. Margreet says:

    Dit is echt een overheerlijk, feestelijk recept! Bedankt voor het publiceren.
    Ik had ook geen venkel in huis en heb toen paprika, champignons en courgette ervoor in de plaats gedaan. Ook erg lekker! Varieer maar met allerlei groenten, het zal er niet minder om smaken. Een aanrader.
    De rozijnen heb ik overigens in water geweekt ipv de witte wijn.

  4. Lya van Gelder-Verbrugh says:

    Hoi Annemiek

    Deze ga ik zeker maken. Niet vandaag
    heb geen venkel in huis. maar deze komt
    echt op de lijst van dingen die ik nog steeds moet
    maken. Die komt wel bovenaan

    Wat eet je daar trouwens bij rijst?.

    • Wij eten dit gerecht zonder iets erbij te serveren Lya. In het originele recept van Eric Ripert wordt het gerecht ook zo geserveerd en naar mijn mening zou alles wat je er extra bij serveert afleiden van dit gerecht. En dat is zonde! Je moet dit gerecht echt een keer proberen om net zo enthousiast te worden als ik ben…

Speak Your Mind

*