Klassieke kruidnoten (pepernoten)

Klassieke kruidnoten (pepernoten)

Kruidnoten zijn onlosmakelijk verbonden met het Sinterklaasfeest en een typisch Hollandse lekkernij. Ze zijn heel makkelijk om zelf te maken en smaken natuurlijk veel lekkerder dan kant en klaar gekocht in de winkel. Erg leuk ook om te maken met je kinderen. Dus waar wacht je nog op? Hup, snel de keuken in!

Wist je trouwens dat pepernoten en kruidnoten niet hetzelfde zijn? Echte pepernoten worden namelijk gemaakt van hetzelfde deeg als taai-taai en zijn dus, uh… een stukje taaier dan kruidnoten. 🙂

Ingrediënten voor een heleboel pepernoten!

  • 200 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 75 g donkere basterdsuiker
  • 75 g  koude roomboter, in kleine blokjes gesneden
  • 4 el melk
  • 4 tl koek- of speculaaskruiden

DSC_6014_800x536

Verder nodig
Bakplaat bekleed met bakpapier, vershoudfolie

Bereiding
Meng de bovenstaande ingrediënten en kneed tot een glad en soepel deeg.

DSC_6019_800x591

Verdeel in twee stukken en rol ieder stuk deeg uit tot ongeveer 50 cm lang.

DSC_6020_800x536DSC_6023_800x536

Wikkel goed in vershoudfolie en laat minimaal 45-60 minuten (maar mag ook een hele nacht) rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd met een mes in gelijke stukjes en rol er met je handen ronde bolletjes van.

DSC_6033_800x536DSC_6045_800x536

Leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik en bak ze ongeveer 15 minuten in de oven.

Klassieke kruidnoten (pepernoten)Laat ze afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte trommel.Klassieke kruidnoten (pepernoten)DSC_6094_800x536

Geniet ervan!

Tip

Meng ook eens 150 g kleine stukjes witte chocolade door het deeg heen. Heerlijk!

Speak Your Mind

*