Kookworkshop Aviko en Culy

Kookworkshop Aviko en Culy

Afgelopen dinsdag 17 december vond er in Amsterdam een Special Side Dishes kookworkshop plaats in kookstudio Smaak, georganiseerd in samenwerking met Aviko, Culy en MV Media Produkties. Niemand minder dan de bekende tv-kok Jeremy Vermolen was gevraagd een aantal leuke en creatieve gerechtjes te bedenken met Aviko-producten. Verder was Monique van Loon aanwezig voor de nodige culinaire inspiratie. Monique is hoofdredacteur van Culy.nl en schreef het onlangs verschenen culinaire boek The Culy way of life.

De genodigden voor deze middag waren voornamelijk culinaire bloggers. Ook Keukenliefde ontving een uitnodiging om deze inspirerende middag bij te wonen. Die kans lieten we natuurlijk niet aan onze neus voorbij gaan!

Nadat Jeremy ons had laten zien wat de bedoeling was, gingen wij zelf aan de slag in de keuken.

Aviko-Workshop-45_800x533

Er werden in totaal vijf verschillende gerechtjes gekookt door vijf verschillende teams. Het doel van Aviko was om de veelzijdigheid van hun producten te laten zien. Hoewel de producten halffabricaat zijn en dus al gedeeltelijk zijn voorgegaard, bereid of gesneden, hoef je ze niet alleen te gebruiken voor de snelle en makkelijke maaltijd. Ze zijn ook geschikt om onderstaande culinaire gerechtjes mee te maken. Je bespaart jezelf daarmee dus een hoop voorbereidingstijd – iets wat ons tenslotte allemaal wel eens van pas komt!

ZEEVRUCHTEN IN HET ZAND

Aviko-Workshop-73_800x533

Dit ‘zand’ maakte Jeremy van Aviko Rösti Original, gedroogd in de oven op 150 graden. De rösti moet licht van kleur blijven maar wel krokant worden. Vervolgens wordt dit fijn gemalen in de keukenmachine samen met wat parelmoer kleurstof. Dit geeft een prachtige glinstering aan het zand waardoor het echt lijkt. Erg leuk én lekker!

IMG_0816_448x600

Aviko-Workshop-10_800x533

Op het zand liggen wat kort gebakken kokkels, scheermessen en mosseltjes die besprenkeld zijn met een eigen jus van wat fijngesnipperde sjalot, rode peper, knoflook, witte wijn en sushi-azijn. Zodra de schelpen opengaan, zijn ze klaar.

Goede tip van Jeremy: Haal de spier (het witte en lekkerste gedeelte) uit de scheermes voordat je hem bakt. De rest van het vlees in de schelp kan namelijk zand vasthouden. Druk in het midden van de scheermes en trek de spier er voorzichtig uit. Bak de scheermes en het vlees apart van elkaar in de koekenpan en leg na het bakken het vlees weer terug in de schelp.

Aviko-Workshop-18_400x600

Aviko-Workshop-21_800x533

GRATIN MET TONIJN

Aviko-Workshop-41_800x533

Voor dit gerecht wordt kraakverse tonijn (sashima-kwaliteit) gebruikt, in dunne repen gesneden en aan één kant in furikake gedrukt.

Aviko-Workshop-32_400x600

Aviko-Workshop-58_800x533

Furikake is mijn nieuwe favoriete Japanse rijststrooisel! Echt waanzinnig lekker!!! Ook de tobiko (viskuit van de vliegende vis) was een grote verassing. Deze viskuit heeft in tegenstelling tot zalmeitjes een knapperige bite.

Aviko-Workshop-69_800x533

Erbij ligt een gehalveerde Aviko Gratin met Emmentaler kaas & room. De kleine toefjes wasabimayonaise en frisse blaadjes borage (komkommerkruid) maken het geheel af.

Aviko-Workshop-40_800x533

Onze opdracht:

FEESTELIJKE GRATINS MET KALFSGEHAKT & RÖSTI

Aviko-Workshop-75_800x533

Kalfsgehaktballen ‘gepaneerd’ in kort gefruite Aviko Rösti Original en wat fijngesnipperde ui op een gehalveerde Aviko-gratin met tijm en rozemarijn en tot slot feestelijk omhuld in eetbare goudspray.

Aviko-Workshop-68_800x533

Jeremy’s handelsmerk: eetbare bloemen! Niet alleen mooi voor garnering, maar ook heerlijk om op te eten. Zet je huis en tuin dus vol met kleurrijke viooltjes, fuchsia of gladiolen en geniet er ook van in culinair opzicht. Let wel op: bloemen uit de bloemenzaak of tuincentrum zijn behandeld en kun je pas na ruim twee weken eten. Daarna zijn de remsporen eruit gegroeid en zijn ze veilig om te eten.

IMG_0826_800x598

Verder stond er nog op het menu:

After Chistmas-stoverij met left overs gegaard spek, kalkoen en Aviko Kokkerellen à la Sophie, opgewarmd in een heerlijke zelfgemaakte jus

én

Exotisch Kokkerellen met sereh-scampi’s en kokos. Rauwe gepelde scampi ’s aan sereh-sprieten rijgen, marineren in de chilisaus uit Kokkerellen en even kort bakken in de koekenpan met wat olie. Overige Kokkerellen ingrediënten koken in kippenbouillon met wat verse gember en gedroogd limoenblad en op het laatst wat kokosmelk toevoegen. Serveren met de gambaspiesen.

En dan is het eindelijk tijd om gezamenlijk, aan een prachtig gedekte tafel, te gaan genieten van al het lekkers.

Aviko-Workshop-76_400x600

Aviko-Workshop-79_800x533

Nog even een groepsfoto en dan komt er alweer een einde aan een ontzettend leuke en inspirerende middag!

Kookworkshop Aviko en Culy

Comments

  1. Wat een leuk verslag van deze geslaagde workshop en bloggersevent. Ik moet er zelf nog even mee aan de slag;) Leuk jullie ontmoet te hebben!

  2. Lya van Gelder-Verbrugh says:

    Hoi Annemiek,

    Het zal ongetwijfeld leuk en leerzaam
    geweest zijn, maar helaas komen de foto’s
    niet door.

    Zal het straks nog is proberen.
    Groetjes Lya

    • Hoi Lya,

      Je moet even je internet geschiedenis leegmaken. Je cashe zit waarschijnlijk vol, vandaar dat hij geen afbeeldingen meer kan laden. Als je er niet uitkomt moet je anders maar even een mailtje sturen dan help ik je wel.
      Groetjes Johan

Speak Your Mind

*