Kwarktaart met mandarijn en meringue

Kwarktaart met mandarijn en meringue

Deze heerlijke kwarktaart met frisse mandarijn en kleine toefjes zoete merinque wordt gebakken op het bakblik in de oven. Genoeg dus voor een groot gezelschap! 

Ingrediënten

  • 945 g mandarijnen op siroop
  • 1/2 biologische citroen, rasp en sap
  • 200 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 275 g basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 6 eieren, op kamertemperatuur
  • 250 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 750 g magere kwark
  • 1/2 zakje vanille puddingpoeder, of 1 el custardpoeder
  • 2 eiwitten, op kamertemperatuur
  • Paar blaadjes munt voor garnering

DSC_0671_800x443

Bereiding
Laat de mandarijnen in een vergiet uitlekken en dep ze daarna voorzichtig droog. Was de citroen, rasp de schil en pers het sap uit van een halve citroen.

Klop de boter met 100 gram basterdsuiker, zakje vanillesuiker en de helft van de citroenrasp tot een romige crème. Roer er dan 3 eieren, bloem en bakpoeder doorheen.

DSC_0693_800x571

Verdeel het beslag over een ingevette vierkante bakvorm en strijk de bovenkant glad. Verdeel de afgedroogde mandarijnenparten erover.

DSC_0706_800x536

Verwarm de oven voor op 175 graden. Splits de overige 3 eieren en klop het eiwit stijf.

DSC_0709_800x590

Klop het eigeel met 100 gram suiker tot een lichte, romige crème en roer door de kwark, puddingpoeder en de rest van de geraspte citroenschil. Spatel het stijfgeklopte eiwit voorzichtig door het kwarkmengsel en verdeel dit over de mandarijnen.

DSC_0721_800x533

Bak in ongeveer 25 minuten goudgeel. Klop de overige 2 eiwitten met 1/2 el citroensap bijna stijf en voeg dan, al kloppend, beetje bij beetje 75 gram suiker toe, totdat de eiwitten gaan glanzen en stijf zijn. Verdeel met een lepel, of spuitzak kleine toefjes eiwitschuim over de taart en bak nog 15 minuten verder in de oven.

DSC_0729_800x505

Kwarktaart met mandarijn en meringue

Laat de kwarktaart uit de oven afkoelen en snijd dan in mooie vierkante puntjes. Garneer met blaadjes munt.

DSC_0752_800x510

Eet smakelijk!

Comments

  1. hallo, hoeveel gram custard of pudding poeder moet erbij? Heb geen idee?
    Gr Saskia

  2. annemiek,

    Koken is passie, koken is liefde…….
    Met veel plezier heb ik je site bekeken.
    Ik heb genoten. Zelf heb ik een hele lieve schoondochter,
    met ook een geweldig kleinkind, die ik jouw site heb
    aanbevolen.
    Ik hoop dat we er allemaal veel verder plezier aan zullen beleven.
    Ik kan alleen maar zeggen: ga zo door!
    Chapeau!
    Jeanny

    • Bedankt lieve Jeanny! 🙂 Haha, ik zag dat je ook gereageerd had op ‘schoonmaaktips voor gietijzeren pannendragers’. Bedankt voor deze leuke reacties. Ik word er helemaal blij van!

  3. Karin sijben says:

    Hallo,

    Lijkt me heerlijk. Nog even een vraag over het zakje vannillepudding-poeder.
    Wat is de hoeveelheid van 1 zakje puddingpoeder en welke heb je precies gebruikt?

    Bedankt en groet, karin

    • Hoi Karin,

      Ik zie nu dat het inderdaad een beetje onduidelijk is omdat op de foto van de benodigdheden geen puddingpoeder staat. Zie ook de hieronder gestelde vraag van mijn naamgenoot Annemiek hierover 🙂 Ik heb zelf ongeveer een eetlepel custardpoeder toegevoegd omdat ik hiervan altijd een pak in de kelderkast heb staan. Als je een zakje puddingpoeder gebruikt (maakt volgens mij niet zoveel uit welke) zou ik ook gewoon een eetlepel toevoegen. Ik hoop dat het zo wat duidelijker is voor je? Veel plezier met bakken!!

  4. annemiek says:

    Hoi naamgenoot, deze taart (en die met de blauwe bessen trouwens ook ) lijkt me erg lekker en wil ik morgen maken. Maar ik wou graag even weten wat voor puddingpoeder ik moet nemen. Die voor opkloppudding of kookpudding, of kan custard ook?
    Hartelijke groet, Annemiek

    • Hoi Annemiek 🙂 Ik gebruik zelf altijd custardpoeder, maar eigenlijk kun je iedere poeder voor pudding wel gebruiken. Ben benieuwd hoe hij je bevalt… Veel bakplezier!

  5. Ik beloof mijn dochter al een tijdje een keertje samen met haar een keertje kwarktaart te maken, maar ben niet zo’n taartenbakker. Dit ziet er lekker uit en een goede uitleg. Dus binnenkort ga ik eens met het recept aan de slag. Erg mooie foto van het resultaat!!!!!

    • Hoi Christien, bedankt voor het compliment en leuk te horen dat je deze taart gaat maken! Wij vonden deze taart allemaal erg lekker en ben heel benieuwd of jullie dat ook vinden 🙂 Veel kookplezier alvast en een fijne dag gewenst.

      • Namaste !
        Hij staat in de oven ! Ik zal je later vertellen hoe lekker het was )))
        Een vraagje; Serveer je dit warm of koud ?
        Veel liefs uit Kreta
        Rohan

        • Uit het zonnige Kreta? Daar zou ik nu ook wel willen zitten! 😉 Naar mijn mening smaakt deze taart lauwwarm of koud het allerlekkerst. Ik ben zeker benieuwd wat je ervan vindt!

        • Mijn taart was een stuk dikker dan die op de fotootjes …waarschijnlijk is jou bakvorm groter ))) Het was heerlijk ! We hebben het warm gegeten , op een koude dag was dat toepasselijk. Blijft de kwark bij jouw smeuïg ? Bij ons werden het kleine partikels, niet storend .
          Dank je voor je fijne recepten en veel liefs uit Kreta
          Rohan

          • Hoi Rohan,

            Met kleine partikels bedoel je denk ik een korrelige structuur? Dat was bij mij namelijk ook het geval en komt door de kwark; inderdaad niet storend. Smeuig is misschien niet het juiste woord, maar wel luchtig, licht en lekker! Erg leuk om te horen dat jullie hem ook heerlijk vinden. Bedankt voor je reactie Rohan!

Speak Your Mind

*