Lasagne met zalm en spinazie voor fijnproevers

Lasagne met zalm en spinazie voor fijnproevers

Ik noem dit lasagne voor fijnproevers omdat het iets lichter en verfijnder smaakt dat de traditionele lasagne bolognese. De saus in dit gerecht lijkt op een bechamelsaus maar is een licht gebonden saus op basis van witte wijn en room. Het is werkelijk een fantastisch gerecht om in het weekend te maken en om met je gezin, vrienden of familie van te genieten.

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 6 langwerpige lasagnebladen of 12 kleinere
  • 800 gram verse spinazie of 500 gram diepvriesspinazie
  • 600 gram verse zalmfilet zonder vel
  • 180 gram geraspte kaas
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • Klontje boter
  • 2 dl witte wijn
  • 2 el visbouillon (ik heb visbouillon gemaakt van een 1/2 bouillontablet en 250 ml water en hier 2 el van gebruikt)
  • 2 dl slagroom of kookroom
  • 2 el maïzena
  • Peper en zout uit de molen

DSC_4967_800x536

Verder nodig
Ovenschaal van circa 30 x 20 cm

Bereiding
Breng in een steelpannetje de wijn, 2 dl water en visbouillon aan de kook en laat dit voor de helft inkoken.

DSC_4968_800x536

Voeg dan de room toe en laat dit weer een kwart inkoken. Meng in een kommetje de maïzena met 1 dl water en giet dat, al roerende, bij de saus.

DSC_4982_800x536

De saus zal direct gaan binden. Breng op smaak met zout en peper, dek af om velvorming te voorkomen en zet zolang opzij.

Verhit een grote pan met het klontje boter en fruit de knoflook even aan. Voeg de spinazie toe, breng op smaak met zout en peper, en stoof even kort mee tot deze geslonken is.

DSC_4977_800x536

Laat de spinazie in een zeef uitlekken en druk het vocht eruit. Dep de spinazie hierna eventueel nog droog op een theedoek. Het is belangrijk dat al het vocht uit de spinazie is omdat anders de saus te waterig wordt.

DSC_4981_800x536

DSC_4985_800x536

Kook de lasagnebladen 6 minuten in licht gezouten kokend water tot ze beetgaar zijn. Spoel ze daarna direct af met koud water zodat ze niet verder nagaren.

DSC_4994_800x536

Haal ze voorzichtig met je handen of een schuimspaan uit het water zodat ze niet breken. Leg zolang op een bord opzij.

Snijd de zalm overlangs in plakken van ongeveer 1,5 cm dik. Zalm heeft een hele korte bereidingstijd dus snijd hem beslist niet dunner! (Ik had de zalm zelf te dun gesneden, waardoor hij uiteindelijk iets te droog was.)

Vet de ovenschaal in en bouw de lasagne op. Begin met een laagje spinazie, lepel hier wat saus over en bedek met wat plakken zalm gevolgd door de lasagnebladen.

 

Ga zo verder tot alles op en eindig met lasagnebladen en saus. Bestrooi royaal met de kaas. Verwarm de oven met grillstand op 200 graden en bak de lasagne ongeveer 15 tot 20 minuten of totdat de bovenkant goudbruin is en de zalm nog glanzend van binnen is.

Deze lasagne is pas een succes als de zalm perfect gegaard is. De zalm moet na bereiding nog glanzend en licht roze van binnen zijn. Bovendien gaart de zalm nog verder na in de ovenschaal nadat hij uit de oven komt, dus wees niet bang als hij van binnen nog iets te roze/rauw is naar je mening.

Schenk er een heerlijk glas witte wijn bij.

Lasagne met zalm en spinazie voor fijnproevers

Eet smakelijk!

Comments

  1. Jan arie says:

    Mijn vader heeft dit ook gemaakt. Is over kwartiertje klaar. Ben zeer benieuwd maar heb vertrouwen in jeha

  2. Michelle Van de Kamp says:

    Ik heb deze lasagne ook gemaakt en wat was die lekker. Super.😊

  3. Guido says:

    Zoekend via Google naar een aantrekkelijk gerecht voor onze nieuwe oven, stuitte ik op je recept. Ik als man eens de keuken in, licht nerveus vanwege misschien wat te weinig spinazie en te dunne zalmreepjes, maar het werd een prachtig ogend en werkelijk verrukkelijke (die saus!) maaltijd. Kon ik bij vrouwlief mooi de blits mee maken 🙂 Dank dus!

  4. Connie says:

    geweldig heerlijk recept! We hebben gesmuld!

  5. Wauw, wat ziet dit er lekker uit zeg! Ga het komend weekend proberen. Hoe lang duurde het telkens ongeveer totdat het vocht voor de saus was ingekookt? Dan heb ik een beetje een richtlijn 🙂

    • Oh, en nog een vraagje 😉 : hoe groot is de ovenschaal die je gebruikt hebt ongeveer?

      • En nog een vraagje (jawel, ik blijf bezig :p ): voeg je de eerste keer bij de wijn het de bouillon 1 dl of 2 dl water toe? Omdat je daarna voor de maïzena nog 1 dl water nodig hebt…

    • Hoi Eva, leuk dat je de lasagne wilt maken. Vragen mag altijd hoor! 🙂 Het inkoken zal per keer circa 5 tot 10 minuten duren, afhankelijk van de grootte van de pan en de hoogte van het vuur. Voor de rest heb ik de tekst iets aangepast, waardoor jouw overige twee vragen direct beantwoordt zijn. Hopelijk is het zo duidelijk.

  6. Jolien says:

    Hoewel ik m’n eigen recept van zalmlasagne met spinazie en duo van gerookte en verse zalm al heb ga ik dit toch ook uitproberen..hij ziet er verdomd lekker uit!! zoals vele receptjes hier trouwens,ik zou niet weten wat eerst te koken..

    Jolien

  7. Amanda is zo enthousiast over je/jullie site, dat ik ook eens een kijkje heb genomen en me aan een recept heb gewaagd. Het is overzichtelijk door alle stappen en wederom is ook dit recept goed ontvangen. Mijn complimenten, het was echt overheerlijk!

    Pieter

    • Hoi Pieter,

      De foto van het eindresultaat dat Amanda op facebook plaatste zag er erg goed uit! Complimenten voor jou dus 😉 Dit is niet het eenvoudigste gerecht om te maken, maar het resultaat is er zeker naar. Erg leuk om te horen dat jullie er van hebben genoten. Bedankt voor de leuke reactie!

Speak Your Mind

*