Lauwwarme andijviesalade

Lauwwarme andijviesalade

Al schrijvend en wegdromend bij de foto’s, loopt het water me weer in de mond. Alsjeblieft, alsjeblieft … doe jezelf een lol: rol deze lauwwarme aardappel-andijviesalade met hardgekookt ei en krokante spekjes zacht masserend door je mond! (Hou dat gevoel vast en stuur me gerust een kattebelletje als je begint te tranen van geluk.)

Dit recept is een gekoesterd familiebezit. Mijn oma droeg het over op mijn moeder, mijn moeder op mij, en ik draag het weer met liefde over aan mijn eigen kleine schat.

Het heeft iets magisch: de salade is eindeloos rijk van smaak, terwijl de kokshandelingen doodeenvoudig zijn. Je kookt eerst een aardappel, prakt hem met liefdevolle hand fijn, snippert een uitje, snijdt rauwe andijvie. Dan breng je de salade op smaak met een drupje maggie en azijn, en tot slot strooi je er knapperig uitgebakken spekjes overheen. Mmmm … zo simpel is culinaire toverij!

De rauwe andijviesalade van de hand van mijn moeder, is eigenlijk ‘helemaal af’, zoals ze zelf zegt. Maar omdat ik er altijd van ga zweven, wilde ik er dolgraag een maaltijdvariant van maken. Ook dat doe je in een handomdraai door wat extra aardappels en hardgekookte eieren toe te voegen. (O ja, en voor een vleugje hemelse romigheid een klein beetje mayonaise en crème fraîche; ik heb nu eenmaal mijn eigen verslavingen.) Sluit gauw je ogen en tast toe!

Bijgerecht voor 4, of hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen — 25 minuten

Ingrediënten

  • 600 g vastkokende aardappels
  • 200 g fijngesneden andijvie
  • 1 kleine ui, heel fijngesnipperd
  • 3 el azijn
  • 100 g mager gerookte spekblokjes
  • 3 eieren
  • 2 volle el crème fraîche
  • 2 volle el mayonaise
  • Maggi

Bereiding
Kook de aardappels met schil, in een ruime pan met licht gezouten water gaar. Prik gaatjes in de eieren en kook ze 8 minuten mee met de aardappels, totdat ze hardgekookt zijn. Spoel de eieren af met koud water en pel ze. Hak twee eieren fijn en houd de andere achter voor garnering.

Giet de aardappels af en pel ze. Snijd in middelgrote blokjes en doe ze in een kom samen met de azijn. Hussel om.

Bak ondertussen als de aardappels en eieren koken, de spekjes in een droge koekenpan knapperig en goudbruin. Meng de andijvie met de aardappels in azijn, fijngehakte eieren, fijngesnipperd uitje, uitgebakken spekjes (houd wat achter voor garnering), crème fraîche en mayonaise.

Breng op smaak met maggi, peper en zout. Voeg eventueel nog een extra drupje azijn toe. Garneer met het achtergehouden ei en de spekjes.

Lauwwarme andijviesaladeEnjoy!

Comments

  1. Vandaag hebben we deze salade gemaakt en het smaakte echt heerlijk! Het recept komt hier ook op het (eindeloze) favorietenlijstje 😀 bedankt voor het recept!

  2. Ineke Watson says:

    Hi Annemiek, mijn moeder maakte een soort gelijk recept en blijkbaar was dat iets wat echt uit zeeland kwam. Dus vroeg ik me af, of jouw moeders recept daar ook vandaan komt?

  3. Kitty Beijersbergen says:

    Wat een heerlijk recept! Ik heb er níets aan veranderd, top zoals het is. Mijn man wil het op de favorietenlijst ?

  4. hij was heerlijk….ik heb het ei bovenop vervangen door een dun ei…even doorsnijden dat het geel er net uitloopt!

  5. Gonneke says:

    Het gaat wel moeilijk worden om de aardappelen te pellen, denk ik ;)!

  6. Ringo McGoogle says:

    Wat een goed idee zeg!

    Ik ben een Amsterdammer die probeert niet te zwaar te worden en zo, maar die wél kan koken als een beest. Vind ik zelf tenminste. Ik heb een aantal “keukenkast-recepten” bedacht, dat zijn lekkere maaltjes die je kan maken met wat je in de keukenkastjes nog vindt, als de ijskast (bijna) leeg is. Nu hou ik nogal van andijvie en daar heb ik nog twee verse zakken van liggen. Ik ging, tegen mijn gewoonte in, eens op internet bladeren, op zoek naar een salade-achtige toepassing ervoor. Nou en tóen kwam ik dit recept tegen. Vooral het “lauwwarm” vond ik origineel en het zag er heel lekker uit. Zo wil ik het ook. Ik ben nu aan de gang er mee. het wordt erg lekker, weet ik al. Ik was eerst van plan om iemand uit te nodigen maar ik denk dat ik het vandaag voor mijzelf hou.

    Dit is een simpel, maar heel apart receptje.

  7. Liesbeth Damen says:

    Hier valt t ook erg in de smaak ! Al twee keer gemaakt, gewoon als hoofdgerecht…hoeveelheden wat verdubbeld….ik mag t elke week maken van de mannen hier ! Héérlijk gerecht !

  8. Heb het gerecht inmiddels al twee keer gemaakt. Verslavend lekker, je blijft ervan eten.

  9. Marianne Engelen says:

    Vandaag jouw recept als
    basis gemaakt. Ik heb er nog wat bosuitjes doorheen gedaan en omdat ik geen crème fraiche had, heb ik yoghurtmayonaise gebruikt. Inplaats van de azijn heb ik augurkenvocht genomen. Erg lekker!

  10. Claudia says:

    hoi Annemiek, gisteren ook gemaakt (met andijvie uit eigen tuin, laatste restje), heerlijk, wel iets aangepast (griekse yoghurt gebruikt i.p.v. creme fraiche / mayo – laatste hebben we nooit in huis)
    was heerlijk !

  11. Marjolein says:

    Ik heb gisteren deze salade gemaakt, maar dan zonder maggi, en met vegetarische spekjes…was heerlijk! Voor herhaling vatbaar!! Bedankt voor het delen van het recept!

  12. Elisa says:

    Hmmm dit was genieten!!!!
    Ik zit nog na te genieten van de laatste hap 😀

  13. Linda says:

    Kom er nu achter dat ik de ui vergeten ben, niet gemist. Wel recept een beetje veranderd, geen creme fraiche, geen maggie in huis, wel op smaak gemaakt met azijn, honing, azijn, knoflook , mosterd en een lepel yogonaise, pijnboompitjes erbij, maakt al zoiets met andijvie en walnoot, maar nu voor t eerst met ei en aardappel, en lauwwarm, heeeeerlijk, de kinderen vonden t ook lekker. Merci, groetjes linda

  14. Michael says:

    Ook lekker met de Hollandse keukenkruiden, nootmuskaat!
    En voor een volle smaakbeleving klontje roomboter of BlueBand erdoor ipv. mayonaise.
    Met die spekjes is het al vet genoeg.

    PS Met een heel fijn geneden sjalot nog lekkerder als met ui.

  15. Miranda Hermsen says:

    Zo hé, dit was lekker! We hebben heerlijk zitten smikkelen, echt een aanrader met dit mooie weer! 🙂

  16. Trudi-Marie says:

    Hè Annemiek, het is met dit recept niet helemaal duidelijk hoe je de ui tenslotte hierin verwerkt! Wordt deze meegebakken of gaat deze er rauw doorheen?

    Gr. Trudi-Marie

Speak Your Mind

*