Leftover kerstquiche

Leftover kerstquiche

Puilt jouw koelkast na al het kerstgeweld van de afgelopen dagen uit van de kliekjes? Deze leftover kerstquiche is de oplossing! Als vulling gebruik je alle restjes eten die over zijn na de kerst. Gebraden vlees, gekookte groenten, hardgekookte eieren, noten, restanten kaas van een kaasplankje: alles kan en mag.

De bodem van de quiche maak je heel gemakkelijk zelf, maar voor een nog snellere variant van dit recept kun je eventueel ook kant-en-klare quichedeeg gebruiken. Toch raad ik iedereen aan het korstdeeg zelf te maken; het is namelijk ontzettend lekker! Gewoon proberen dus, je krijgt er beslist geen spijt van.

Hoofdgerecht voor 4 personen 

Ingrediënten

Voor het korstdeeg

  • 200 g bloem
  • 100 g koude roomboter, in kleine blokjes gesneden
  • Snuf zout
  • 50 ml koud water

Vulling

  • Kliekjes uit de koelkast! Alles is toegestaan. 🙂 Ik gebruikte kliekjes spuitjes met spek en walnoot, gebraden kippendijen, cranberrysaus, brie en geraspte kaas.
  • 200 ml crème fraîche
  • 3 eieren

Verder nodig
Keukenmachine met deeghaak, ronde taartvorm, bakpapier, blinde bakvulling (bijv. gedroogde peulvruchten of bonen)

Bereiding
Meng de bloem, roomboter en het zout in de keukenmachine door elkaar, totdat de boter door de bloem is opgenomen. Voeg beetje bij beetje het water toe, net zoveel totdat je een gladde deegbal hebt die niet meer plakt. Wikkel de deegbal in vershoudfolie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de bakvorm in met boter. Rol het deeg uit op een licht bebloemd werkblad en bekleed de bakvorm met het deeg. Snijd het overtollige deeg weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bedek het deeg met een vel bakpapier en vul met de blinde bakvulling. Bak circa 10 tot 15 minuten in de oven, of totdat de deegranden licht goudbruin kleuren. Verwijder de bakvulling en bak nog eens 5 minuten verder. Haal uit de oven.

Klop de crème fraîche los met de eieren en breng op smaak met zout en peper. Beleg de quichebodem met alle overige ingrediënten en schenk het roommengsel eroverheen. Bestrooi de bovenkant met wat geraspte kaas en beleg eventueel met restjes kaas van een kaasplankje.

Bak de quiche 45 minuten op 200 graden, of totdat de bovenkant goudbruin is. Laat de quiche voor het aansnijden minimaal 10 minuten afkoelen. Lekker met een groene salade.

Left over kerstquiche-7830

Eet smakelijk!

Speak Your Mind

*