Lekker Snel: spaghetti carbonara met doperwten en chorizo

Lekker Snel: spaghetti carbonara met doperwten en chorizo

Vergeef me. Steeds als ik een pastagerecht presenteer, is het meteen ook mijn meest favoriete. Niet dat je alle andere moet vergeten, maar dit is écht mijn meest favoriete pastagerecht: spaghetti carbonara!

Deze Italiaanse klassieker weet me keer op keer te verrassen. Het geheim zit hem in de fluweelzachte en romige carbonarasaus, die ik voorheen altijd maakte met slagroom. Dat is zoiets als vloeken in de kerk. De ‘echte’ carbonarasaus wordt namelijk gemaakt van alleen eieren en kaas. De restwarmte van de gekookte spaghetti transformeert het rauwe eimengsel in een saus waarmee je het liefst je ligbad zou willen vullen. De eieren zijn dus niet meer rauw, maar ook niet volledig gaar – anders wordt het roerei. Ik was altijd huiverig voor saus met ‘rauwe’ eieren, maar ik gaf mijn nieuwsgierigheid de vrije hand.

Ik ben om.

De klassieke bereiding is niet alleen sneller en makkelijker te maken dan mijn slagroomvariant, hij is stiekem nog lekkerder ook. Ik geef dit gerecht een twist door het spek te vervangen door chorizo, en er doperwten aan toe te voegen. Je weet niet wat je proeft. Hemels geluk!

Wat hou ik toch van de maandag. Zit je er klaar voor? Hier komt een Lekker Snel-gerecht!

Hoofdgerecht voor 3 personen – 20 minuten – geschikt om in te vriezen

Ingrediënten

  • 300 g spaghetti
  • 75 g diepvriesdoperwten
  • 100 g chorizo, in blokjes gesneden
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 2 eieren
  • 100 geraspte Parmezaan

Verder nodig
Ruime kookpan, koekenpan, grote mengkom

Bereiding
Kook de spaghetti in een ruime pan beetgaar. Voeg de laatste halve minuut van de kooktijd de doperwten toe.

Bak – ondertussen als de spaghetti kookt – in een koekenpan met een klein beetje olijfolie de ui en chorizo, totdat de ui zacht is en licht begint te kleuren.

Klop in een grote mengkom de eieren en Parmezaan los.

Giet de spaghetti af (vang een klein kopje van het kookvocht op) en voeg deze samen met het chorizomengsel toe aan de eieren. Voeg eventueel een scheutje van het opgevangen kookvocht toe om de saus wat te verdunnen.

Zo kan jouw carbonara niet mislukken!

Ik mengde alle ingrediënten in de nog hete kookpan van de spaghetti. Door de directe hitte van de pan stolde het eimengsel te veel en veranderde deels in kleine stukjes roerei. Bah! Je kunt de spaghetti en het chorizomengsel dus beter toevoegen aan de (koude) kom waar het eimengsel in zit. De restwarmte van de spaghetti en het aanhangende kookvocht zijn voldoende om het eimengsel te transformeren in een fluweelzachte en romige carbonarasaus.

Schep de spaghetti direct op borden en serveer. Lekker met een groene salade.

Lekker Snel: spaghetti carbonara met doperwten en chorizo

Eet smakelijk!

Comments

  1. Lijkt me heerlijk maar de rauwe eieren staan me tegen .ik ga eens kijken of er nog een andere saus is

  2. Oh lekker die doperwten en chorizo! Ik doe er zelf altijd nog en handje peterselie bij, dat maakt het nog lekkerder dan het is!

Speak Your Mind

*