Linguine met venkel en sardines

Linguine met venkel en sardines

Voor sommigen is het een heuse zonde, maar ik ben gek op vis uit blik!  Natuurlijk gaat er niets boven verse vis, maar soms biedt zo’n ingeblikt visje nu eenmaal uitkomst. Ansjovis, tonijn, sardines, krab; ik heb altijd wel een paar blikjes van dat zondige spul in de kelderkast staan, om razendsnel een lekkere maaltijd op tafel te zetten. Deze linguine met venkel en sardines uit blik smaakt werkelijk fantastico! Maar als je ze kunt vinden – je kunt ze natuurlijk altijd bestellen bij je visboer – is er natuurlijk niets op tegen om verse sardines te gebruiken. 

Hoofdgerecht – 4 personen – 20 minuten

Ingrediënten
400 g linguine
2 tenen knoflook, gepeld en in plakjes
1 tl gedroogde chilivlokken
1 venkel, in dunne plakjes gesneden (bewaar het venkelgroen voor garnering)
55 g pijnboompitten
2 blikjes sardines op olie
1 citroen, rasp van hele citroen en sap van halve citroen
Paar takjes peterselie, gewassen en fijngehakt
Goede extra vierge olijfolie

DSC_6349_800x536

Bereiding
Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitten licht goudbruin.

DSC_6356_800x536

Schep ze op een bordje en zet opzij. Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook. Voeg de linguine toe en kook deze beetgaar. Giet de linguine af in een vergiet en doe terug in de pan samen met een kopje opgevangen kookvocht en wat olijfolie. Roer de pasta voorzichtig even los. Mocht de pasta tegelijkertijd klaar zijn als de saus, dan mag je de pasta ook direct vanuit de pan met water bij de saus scheppen. Dit scheelt weer in de afwas! 🙂

Verhit ondertussen in een grote hapjes- of koekenpan olijfolie op laag vuur en fruit de knoflook en chilivlokken enkele minuten, totdat de knoflook zacht is en licht begint te kleuren.

DSC_6360_800x536

Voeg de venkel toe en eventueel nog wat extra olijfolie en zet het vuur middelhoog. Breng op smaak met zout en peper. Bak de venkel enkele minuten totdat hij zacht is.

DSC_6361_800x536 DSC_6365_800x536

Ik stond net op dat moment te genieten van een heerlijk wit wijntje en vond dat de venkel ook wel een slok verdiende. Mocht je je hiertoe ook geroepen voelen; laat de wijn dan even kort inkoken. Voeg dan de sardines met aanhangend olie, peterselie, pijnboompitten, citroensap en rasp toe en roer voorzichtig door.

DSC_6373_800x536

Verhit tot alles goed warm is en zet het vuur uit. Breng de saus op smaak met zout en peper en schep de linguine er voorzichtig doorheen.

DSC_6378_800x536

Schep de pasta direct op borden en druppel er nog wat extra olijfolie over. Serveer direct.

Linguine met venkel en sardines

Eet smakelijk!

Speak Your Mind

*