Makkelijke pruimentaart

Makkelijke pruimentaart

Heb ik je al verteld dat mijn ouders een pruimenboomgaard hebben? En dat ze ieder jaar in juli en augustus zwemmen in de pruimen? Snoeien, krenten, plukken, bakken: de pruimenboomgaard houdt ze jong. En gezond! Want pruimen zitten bommetjevol voedingsvezels en antioxidanten.

Met deze pruimentaart sla ik twee vliegen in een klap: ik help mijn ouders van de pruimen af (oké, die 15 pruimen zetten misschien geen zoden aan de dijk, maar het idee dat telt!) en ik mag er schaamteloos van genieten. Joehoe! 

Gebak voor 10 tot 12 personen

Ingrediënten

  • 15 pruimen (mijn moeder propt wel 35 pruimen in de taart, dus mocht je meer pruimen hebben, leef je lekker uit!)
  • 150 g ongezouten roomboter, zacht + extra boter om in te vetten
  • 150 g witte basterdsuiker
  • Vanille-extract
  • 3 eieren
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • Eventueel wat kandijsuiker om de taart te bestrooien

Verder nodig
Ronde springvorm, elektrische handmixer, fijne zeef

Bereiding
Was de pruimen en halveer ze. Verwijder de pit.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de springvorm in met boter.

Klop de boter met de suiker en wat vanille-extract tot een luchtige massa. Voeg een voor een de eieren toe en klop verder. Zeef het bakmeel erboven en spatel door het beslag.

Verdeel 3/4 van het beslag over de springvorm en leg de pruimen erbovenop. Bedek met het overige beslag. Bak 1 uur in de oven, of totdat een houten prikker er droog uitkomt. Open de oven liever niet voor het uur voorbij is, want dan zakt de cake in en is hij niet meer luchtig.

Laat de cake 5 minuten afkoelen in de springvorm en stort hem dan op een rooster. Ik strooide nog wat kandijsuiker over de warme pruimentaart. Dat geeft een heerlijk knapperige en zoete bite.

Serveer de pruimentaart lauwwarm met een dot slagroom, of serveer hem koud. De volgende dag is hij misschien nog wel lekkerder!

Makkelijke pruimentaart     Makkelijke pruimentaart

Enjoy!

Comments

  1. Sylvia de Man says:

    Ik heb de taart al vaker gemaakt. Hij is heerlijk.
    Alleen mijn springvorm is 26 cm.
    Ik heb van alles 200gr genomen. Gewoon geprobeerd.
    Goed gelukt.

  2. laat het me dan weten moet ik er meer bloem in doen groetjes Christien ik heb al veel gemaakt lekker herhaling vat baar

  3. ik heb het gemaakt maar is het deeg dun of kom het toch om hoog hij staat net in de over

  4. Hallo Annemiek,

    Gaan de pruimen met schil en al in de taart?

    Verder lijkt de taart mij erg lekker, alleen de schilletjes lijken mij niet lekker.

    Groetjes, Yvonne

  5. Ria Welgraven says:

    Hallo Annemiek,

    Hoeveel cm is heeft de springvorm die je hebt gebruikt voor de pruimentaart?

    Groeten Ria.

Speak Your Mind

*