Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana

Alleen al de naam van dit gerecht, voert me direct naar warme Siciliaanse oorden. Melanzane alla parmigiana, oftewel aubergine met Parmezaan. Tsja, dat klinkt toch een stuk vriendelijker in de oren dan boerenkool met worst. Ik ben dol op eenvoudige gerechten uit de Italiaanse keuken, waar de passie en liefde met bakken vanaf druipt. Toegegeven, je moet wel van olijfolie, tomaten en kaas houden, maar als je daar – net als ik – geen genoeg van kunt krijgen, dan moet je wat het eten betreft beslist in Italië zijn. Bella Italia!

Dit heerlijke gerecht stond al een tijdje op mijn to cook list, maar werd telkens weer vooruitgeschoven. Niet in de eerste plaats omdat het traditionele recept een behoorlijk tijdrovend klusje is. Plakken aubergine worden door de bloem gewenteld en gebakken in hete olie, totdat ze goudbruin zijn. Ik koos ervoor om de bloem achterwege te laten en de aubergines te grillen in de grillpan. Zo krijgt de aubergine een zacht zoete en rokerige smaak die simpelweg verrukkelijk is. Dit is echt genieten zoals alleen Italianen dat kunnen! 

Vegetarisch hoofdgerecht – 2 tot 3 personen – 45 minuten + 40 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 3 grote aubergines
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 500 g gezeefde tomaten
  • 4 rijpe tomaten
  • Handvol verse basilicumblaadjes
  • Snuf suiker
  • 1 bol (buffel)mozzarella, in plakken gesneden
  • 200 g geraspte Parmezaan
  • Olijfolie
  • Zeezout en peper uit de molen
  • Vers stokbrood om erbij te serveren

DSC_6279_800x536

Verder nodig
Grillpan, kwastje om te bestrijken, ovenschaal

Bereiding
Was de aubergines en dep ze droog. Snijd de aubergines over de lengte in dunne plakken en bestrijk ze royaal met olijfolie. Laat de grillpan heet worden en grill de aubergines aan beide kanten, totdat ze zacht zijn en mooie grillstrepen hebben.

DSC_6284_800x536

De aubergines hebben veel olijfolie nodig om lekker zacht en smaakvol te worden. Houd je dus vooral niet in en geef ze indien nodig nog een extra likje tijdens het grillen. Leg ze op een bord en bestrooi steeds elke laag aubergines met wat gemalen zeezout.

Fruit ondertussen op laag vuur de ui en knoflook aan in wat olijfolie, totdat ze zacht zijn.

DSC_6286_800x536

Voeg de gezeefde tomaten toe. Snijd kruisjes in de bovenkant van de tomaten en knijp de zaadlijsten er boven de spoelbak, met je handen uit.  Snijd de tomaten in kleine stukjes en voeg ze aan de gezeefde tomaten toe.

DSC_6288_800x536

Leg de basilicumblaadjes bovenop elkaar en rol ze op. Snijd ze in smalle repen en voeg ze toe aan de tomatensaus. Breng de tomatensaus verder op smaak met wat suiker, zout en peper.

DSC_6293_800x536

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in en maak laagjes van tomatensaus, Parmezaan, aubergine en herhaal dit totdat alle ingredienten op zijn (houd de mozzarella en wat Parmezaan achter), eindig met de tomatensaus. Verdeel de mozzarella eroverheen en bestrooi met de achtergehouden Parmezaan.

DSC_6294_800x534 DSC_6297_800x536

Bak circa 30 tot 40 minuten in de oven, of totdat de bovenkant mooi goudbruin is.

Melanzane alla parmigiana

Laat voor serveren minimaal tien minuten afkoelen. Serveer met knapperig, vers stokbrood.

Bon appetit!

Comments

  1. Bianca Gerritsen says:

    Oké prima dan probeer ik het zo.Ik zal de grill goed voorverwarmen.Heb je enig idee hoelang ik ze erin kan doen.ik gebruik de grillfunctie eigenlijk nooit vandaar.Bedankt alvast.
    Gr. Bianca

    • Dat durf ik niet te zeggen Bianca, is namelijk afhankelijk van de hitte van je grill. Ik schat een minuut of tien? Blijf er gewoon bij en kijk regelmatig even hoe snel het gaat.

  2. Bianca Gerritsen says:

    Wij hebben geen grillpan maar wel een grillfunctie bij de oven kan dat ook?
    Ik hoor het graag.Gerecht ziet er heerlijk uit.
    Gr. Bianca

    • Hoi Bianca, met de grillfunctie in de oven gaat het denk ik ook prima. Grill van tevoren heet laten worden, de aubergineplakken goed insmeren met olijfolie en… grillen maar! En anders kun je ze altijd nog gewoon bakken in de koekenpan (maar dan zuigen de aubergines wel meer olíe op en worden ze vetter). Succes en ben benieuwd!

  3. Belinda says:

    hoi Annemiek. Een van mijn favoriete recepten. Ik ga gelijk de spullen in huis halen zodat ik het morgen kan maken! Thanx, Belinda

  4. Als ik al een favoriet recept heb, dan komt Melanzane alla parmigiana er heeel dichtbij! De gedachte aan het een keer gegeten te hebben in Rome (in een klein straatje in Trastevere) roept een glimlach! Dank voor het ophalen van de herinnering.. 🙂 Binnenkort hier ook weer eens maken!! Groetjes, Elize

    • Ik ken het Elize. Heerlijk hoe een gedachte of geur je direct terug kan voeren naar een plek of gebeurtenis. Ik ben benieuwd of deze net zo smaakt als in je herinnering… 🙂

Speak Your Mind

*