Mieks Special: kaasbroodje

Mieks Special: kaasbroodje

Het recept van deze goddelijke kaasbroodjes kwam ik onlangs tegen op de website van Tante Fanny, en ik wist meteen: dit is de perfecte Mieks Special!

Als kaasgek in hart en nieren mag dit oer-Hollandse kaasbroodje natuurlijk niet ontbreken in mijn kookrepertoire. Volgens Johan is dit zelfs het lekkerste kaasbroodje dat hij ooit heeft gegeten. Van die complimentjes bonst mijn vurige KeukenLiefde-hartje zowat mijn borstkas uit!

Het geheim van dit kaasbroodje is de vulling: een dikke, vloeibare kaasragout – met de hartige smaak van oude kaas en een vleugje pit door prikkelende mosterd. Precies zoals het hoort!

Deze perfecte weekendsnack is heerlijk als tussendoortje en lunch, en zelfs als hoofdgerecht met een frisgroene salade erbij. Zingen en dansen mag, het is jouw feestje!

Lunch/snack voor 4 personen — 30 minuten + 20 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg 270 g
  • 25 g boter
  • 30 g bloem
  • 175 ml groentebouillon
  • 100 g geraspte oude kaas + extra om te bestrooien
  • 1 flinke tl mosterd
  • Paar sprietjes bieslook, in smalle ringen gesneden
  • 1 eigeel, om te bestrijken
  • Zwarte peper uit de molen
  • 2 el sesamzaadjes om te bestrooien

Verder nodig
Spuitzak met spuitmond, vel bakpapier, kwastje om te bestrijken

Bereiding
Haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast en verwarm de oven voor op 200 graden.

Rol het bladerdeeg uit en snij het deeg in 4 gelijke stukken van circa 10 x 20 cm.

Smelt de boter en voeg de bloem toe. Laat de bloem al roerend garen, maar niet bruin worden. Dit duurt ongeveer een minuut. Giet langzaam de bouillon erbij en blijf roeren totdat je een dikke ragout hebt. Voeg de kaas, mosterd en bieslook toe en breng op smaak met peper.

Laat de ragout afkoelen en doe in een spuitzak. Spuit de ragout in de lengte op de bladerdeegrechthoeken. Hou de randen vrij.

(Je kunt de ragout ook in een — met vershoudfolie beklede — vierkante bakvorm scheppen, gladstrijken en in de koelkast laten afkoelen.

In repen sneden en op het bladerdeeg leggen.)

Bestrijk de randen met eigeel en vouw het deeg dubbel. Druk de randen dicht met een vork.

Ik vind het leuk als de bovenkant van het bladerdeeg na het bakken iets openstaat, zodat je de inhoud van het broodje kunt zien. Snijd hiervoor de helft van het bladerdeeg over de lengte in met een mes en vouw het deeg dubbel.

Bestrijk het deeg met eigeel en bestrooi met geraspte kaas en sesamzaadjes. Bak de kaasbroodjes in circa 20 minuten goudbruin.

Eet smakelijk!

Mieks Special: kaasbroodje
Tip

Door de toevoeging van wat fijngesneden jalapeño geef je dit kaasbroodje extra pit in zijn donder! Volgens Johan wordt hij dan zelfs nóg lekkerder.

Comments

  1. Leny vercoulen says:

    Hoe kom ik op de sita van tante fanny

  2. heerlijk…..op de site van Tante Fanny staan nog meer van dit soort wild aantrekkelijke dijenkletsende recepten… 🙂

  3. Oeiii wat een goed recept! Als kaasgek moet ik deze zeker een keer proberen!

Speak Your Mind

*