Mieks Special: mac & cheese Hawaï

Mieks Special: mac & cheese Hawaï

Aloha!

Ik nam één hap van deze hawaïschuitjes – toen was ik verkocht: de smaken van hartige ham en kaas en friszoete ananas zijn onweerstaanbaar lekker!

In een flits verscheen er een nieuwe Mieks Special voor mijn ogen. Ik zag dampende macaroni baden in fluweelzachte ham- en kaassaus, omringd door friszoete ananas gegratineerd uit de oven. Om het feest extra kleur en pit te geven, voegde ik nog paprika en rode peper toe.

Als je mondwaterpeil nu stijgt, is er niets mis met je. Maar wees gewaarschuwd! Eenmaal van deze mac & cheese Hawaï met eigen mond geproefd, is er geen houden meer aan: alleen al de gedachte aan deze hemelse verrukking, prikkelt voortaan je smaakpapillen tot een heuse tsunami!

(Tip: om het Hawaiiaanse verrukgeluk compleet te maken, hang je een fleurige bloemenkrans om je nek en doe je stiekem ook een huladansje (zie hieronder de instructievideo)).

Hoofdgerecht voor 4 personen — 25 minuten + 45 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 250 g macaroni
  • 50 g roomboter
  • 50 g bloem
  • 600 ml melk (ik gebruikte magere melk omdat ik die nog had staan, maar volle melk is het allerlekkerst!)
  • 150 g beenham, in repen gesneden
  • 170 g geraspte kaas (liefst pittig belegen)
  • Klein blikje ananasschijven op siroop
  • 1/3 groene paprika, in piepkleine blokjes gesneden
  • 1/3 rode paprika, in piepkleine blokjes gesneden
  • 1 rood pepertje, zaadjes verwijderd en fijngehakt

Om erbij te serveren

  • 1 komkommer, in plakjes gesneden

Verder nodig
Ovenschaal, zeef of vergiet

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Kook de macaroni, in een ruime pan met licht gezouten water, net niet helemaal beetgaar. Giet af in een vergiet en spoel goed af met koud water om verder garing te stoppen. Laat goed uitlekken.

Smelt ondertussen als de macaroni kookt de boter in een ruime pan en voeg de bloem toe. Zet het vuur heel laag en laat de bloem enkele minuten, al roerend, meegaren. Voeg beetje bij beetje, al roerend, de melk toe, totdat je een gladde saus hebt. Laat enkele minuten op laag vuur pruttelen. Voeg circa 100 g kaas en de ham toe aan de saus en roer door totdat de saus gesmolten is. Breng de saus indien nodig verder op smaak met zout en peper. Zet het vuur uit en roer de macaroni, paprika’s en peper erdoor. Houd een klein beetje van de paprika’s en peper achter voor garnering.

Verdeel de macaroni over de ovenschaal (ik gebruikte twee kleinere ovenschaaltjes) en leg de plakken ananas erbovenop, bestrooi met de overige geraspte kaas.

Bak circa 40 minuten in de oven, of totdat de bovenkant licht goudbruin is. Bestrooi de mac & cheese vlak voor serveren met de achtergehouden paprika’s en peper. Serveer met een frisse komkommersalade.

Mieks Special: mac & cheese Hawaï

Enjoy!

Comments

  1. Vandaag gemaakt, mmmm, was lekker alleen volgende keer doe ik er ananas stukjes er ook tussen door. Gr. Karin

  2. Mirte says:

    Ook zonder een fleurige bloemenkrans om mijn nek te hangen heb ik vandaag deze schotel met veel plezier opgediend. Wat was dat lekker zeg, maar i.p.v. 1/3 rode en 1/3 groene paprika erin te doen toch wel wat meer paprika erin gedaan hoor namelijk 2/3 deel van ieder en 1/3 van beide paprika’s eroverheen gestrooid. De rode peper had ik gisteren reeds gebruikt voor een ander gerecht maar die vervangen door cayennepeper en dat was ook prima. Voor 6 personen is dit toch wel wat aan de krappe kant en eerder voor 4 personen en gelukkig waren we vandaag maar met zijn drieën. 😉

  3. Ohhh dit klinkt goed zeg!

Speak Your Mind

*