Mieks Special: pizza BBQ mixed-grill

Mieks Special: pizza BBQ mixed-grill

Ik heb geen idee waar ze vandaan komen.

Ineens stonden ze pal voor mijn neus. Maar nu ze er zijn, laat ik ze mooi niet gaan: ik ben bevangen door Italiaanse kookkriebels!

Nu maken die plezierige Italiaantjes mij wel vaker gek. Zo gek dat ik er nachtenlang van droom. Maar op dit moment droom ik er 24 uur per dag van. En dat al ongeveer drie weken lang. Ik krijg ze niet uit mijn hoofd: pasta, pizza en risotto.

Een drietal om op te vreten met huid en haar. Dag. En. Nacht.
Maar op een luie zaterdagavond zet ik het liefst mijn tanden in een knappe, knapperige pizza: hét ultieme Italiaanse fastfood! Deze nieuwe Mieks Special was dan ook in twee tellen geboren. Je loopt deze pizza BBQ mixed-grill niet snel tegen het lijf bij de Italiaan …

Voor dit recept liet ik me inspireren door de menukaart van Domino’s – daar rende ik in een ver verleden de deur plat, of eigenlijk, dat deden de bezorgers bij mij. Dat was een heerlijke tijd. Ik ben vergeten hoe het komt, misschien hadden de bezorgers geen zin in bezorgen, maar op een stoute avond besloot ik zelf pizza te bakken.
Ik deed mijn eigen ontdekking van de hemel!

Zelfgemaakte pizza smaakt als de liefde tussen Romeo en Julia. De liefste woorden schieten te kort … hartjes vliegen tollend rond in je mond … en zelfs je meest verdorven smaakpapillen lichten op met de kracht van wel vijf biljoen sterren, of nog wel véél meer … En voor al dat geluk betaal je nog bar weinig ook.

En extra dolgelukkig word je door ook de bodem zelf te maken. Want dat is hét geheim van de ware pizzaliefde. Geloof me, pizzadeeg maken kan zelfs de allergrootste keukenkluns. Maar pas op! Wie de slag en smaak van het zelf pizza bakken eenmaal te pakken heeft, moet sterk in haar of zijn Italiaanse designschoenen staan om niet direct te solliciteren naar de droombaan van pizzabakker.

Je bent dus gewaarschuwd. Leen nu snel wat Italiaanse kookkriebels van me (zouden ze uit Verona komen?), stroop je koksmouwen op, schuif je keukenliefdemuts over je oren en presenteer vanavond jouw eigen, zelfgemaakte pizza BBQ mixed-grill!

Samen met mijn exclusieve KeukenLiefde’s VerrukGeluk-garantie, ben je verzekerd van een zaterdagavondliefde zo heet als een goed brandend barbecuevuur!

Hoofdgerecht voor 1 tot 2 personen – 10 minuten + 15 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 1 grote pizzabodem (kant-en-klaar, of zelfgemaakt)
  • 1 el barbecuesaus* + 3 el tomatenfritto, gemengd
  • 1/2 bolletje mozzarella, geraspt of in plakjes
  • Handje Parmezaan, geraspt
  • 1/2 rode ui, in halve ringen gesneden
  • 1/2 paprika, in smalle repen gesneden (gebruik het liefst een combi van drie kleuren)
  • 50 g gekruid gehakt*
  • 1 grote plak beenham, in stukken gescheurd
  • 2 plakjes bacon, in stukken gescheurd
  • 1/3 gerookte kipfilet, in plakken gesneden

*Er zijn veel verschillende merken barbecuesaus verkrijgbaar en de smaken lopen erg uiteen. Als je zin hebt, maak hem dan zelf. Omdat ik kant-en-klaar gekochte barbecuesaus vaak te zoet of te sterk vind, meng ik hem met tomatenfritto (ketchup kan eventueel ook). Ik houd namelijk niet van té zoet. Bepaal de verhouding barbecuesaus/ketchup naar eigen smaak.

*Gekruid gehakt= rauw rundergehakt mengen met een klein scheutje worchestersaus en een theelepel ketchup, sambal manis en mosterd. Voeg eerst van alles een klein beetje toe en roer goed door, het gehaktmengsel mag niet nat zijn. Om te proeven of het gehakt goed op smaak is, kun je eerst een klein stukje gehakt bakken. Het gehakt gaat straks namelijk rauw op de pizza.

Verder nodig
Bakpapier, indien in bezit een pizzasteen of pizzabakblik (anders volstaat een gewoon bakblik ook)

Bereiding
Verwarm de oven voor op de hoogste stand (bij ons is dat 220 graden), met boven- en onderwarmte én (indien aanwezig) met ventilatie.

Besmeer de pizzabodem dun met een laagje saus, houd circa 1 cm van de randen vrij. Bestrooi de pizza met Parmezaan en mozzarella. Beleg vervolgens met de verschillende soorten vlees (behalve het gehakt) en eindig met de groenten. Beleg de pizza niet te dik, want dan komt er teveel vocht vrij en wordt de bodem zompig.

Leg de pizza op een voorverwarmde pizzasteen, of anders op een met bakpapier bekleed bakblik (het laatste doe ikzelf). Bak de pizza circa 5 tot 7 minuten in de oven, of totdat de randen van het deeg heel licht beginnen te kleuren. Verdeel brokjes rauw gehakt over de pizza (niet te veel en niet te groot) en bak hem nog 5 tot 7 minuten verder in de oven, of totdat de randen goudbruin zijn en de bodem knapperig is.

Leg de pizza op een houden snijplank en snijd met een pizzasnijder in stukken. Serveer direct.

pizza BBQ mixed-grill-0922

pizza BBQ mixed-grill-0939

Enjoy!

Comments

  1. Belinda says:

    De bbq pizza was heerlijk. dit is toch weer even anders als de ‘gewone’ pizza. Ik had nog mix voor pizza met gist in de voorraadkast staan.Maar helaas was de pizza bodem niet helemaal gelukt, te weinig water gebruikt denk ik. Volgende keer ga ik jouw recept voor pizza deeg proberen.
    Groet, Belinda

  2. Oooh bbq pizza, heerlijk! 😀

Speak Your Mind

*