Mieks Special: saté-schotel

Mieks Special: saté-schotel

Nadenkend over mijn volgende Mieks Special, kwam ik al snel tot de conclusie dat de saté-schotel natuurlijk niet mag ontbreken. Malse kipsaté overgoten met satésaus en geserveerd met friet en salade. Beter wordt het niet op zaterdagavond!

Zo trots als een pauw maak je deze heerlijke schotel gewoon helemaal zelf. Saté, satésaus én de friet. Supersimpel! Het vergt enkel wat voorbereiding, en geloof me: de beloning is een flinke dosis hemels VerrukGeluk.

Hoofdgerecht voor 2 personen 

Ingrediënten

Voor de kipsaté

  • 2 kipfilets, in middelgrote blokjes gesneden
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl serehpoeder
  • 1 grote of 2 kleine tenen knoflook, uitgeperst
  • 1 flinke tl sambal manis
  • 1 el bruine suiker
  • 3 el Japanse sojasaus
  • 1 el sesamolie
  • Sap van een halve (kleine) citroen

Voor de satésaus

  • Halve pot Calvé pindakaas, zonder stukjes
  • 5 el ketjap manis
  • 1 el azijn (ik gebruikte milde sushi-azijn van de toko)
  • 1 tot 1,5 el suiker
  • 1 kleine sjalot, heel fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl djintam
  • 1 tl laos
  • 1 tl sambal manis

Voor de friet

  • 5 grote Bintje* aardappels
  • Gemengde salade om erbij te serveren

*Johan en ik hebben inmiddels verschillende aardappelrassen uitgeprobeerd voor friet en vinden Bintje veruit de lekkerste. Superkrokant vanbuiten en zacht en luchtig vanbinnen. In de supermarkt kom je hem bijna niet meer tegen, maar op de markt wel.

Verder nodig
4 satépennen, frituurpan, steelpan, keukenpapier, eventueel een patatsnijder

Een dag van te voren

Schil de aardappels en snijd er frieten van (dit gaat het beste en snelste met een patatsnijder). Was de frieten en dep ze goed droog met een theedoek. Verwarm het frituurvet voor op 150 graden en bak de frieten in meerdere porties voor. De frietjes moeten in dit stadium zacht worden, maar mogen niet kleuren. Laat elke lading friet goed uitlekken op keukenpapier en helemaal afkoelen. Doe de frietjes daarna in een diepvrieszak en vries ze in (door ze eerst in te vriezen, bakken ze nóg krokanter).

Meng alle ingrediënten voor de kipsaté in een aardewerken of glazen schaal en laat een nacht afgedekt in de koelkast marineren.

Afmaken op de dag zelf

Verwarm de frituurpan voor op 180 graden.

Verhit een steelpan met wat olie en fruit de ui en knoflook, totdat deze zacht maar niet gekleurd zijn. Voeg 3 dl warm water en alle overige ingrediënten toe en roer met een garde, totdat je een gladde saus hebt. Laat enkele minuten op laag vuur zachtjes pruttelen. Dek de saus dan af met een deksel en houd hem warm.

Laat houten satépennen voor gebruik minimaal een uur weken in koud water. Rijg de gemarineerde kip aan de satépennen en grill de kip op de barbecue, onder een hete ovengrill, of in de grillpan, totdat de kip gaar is.

Bak de frietjes zo uit de vriezer in het hete frituurvet af — doe dit bij veel friet weer in meerdere porties, anders koelt het vet teveel af en bakt de friet niet krokant —, totdat ze goudbruin en krokant zijn.

Bestrooi de frietjes met wat zout en serveer direct met de saté, satésaus en salade.

Mieks Special: saté-schotel Enjoy!

Comments

  1. Natalie says:

    Wij hebben de sateschotel vanavond gegeten en het was overheerlijk. Dankjewel voor dit verrukkelijke recept.

Speak Your Mind

*