Nasi goreng

Nasi goreng

Nasi goreng is een Indonesisch gerecht en betekent gebakken rijst. Hoewel ik inmiddels al heel wat verschillende recepten voor nasi goreng heb uitgeprobeerd, is dit toch wel de lekkerste en meest simpele bereiding. Het geheim van goede nasi is het gebruik van reeds gekookte en volledig afgekoelde rijst of mie. Zo kun je de rijst namelijk het mooiste bakken, zonder dat de korrel papperig wordt.

Hoofdgerecht voor 4-5 personen

Ingrediënten
Pak basmatirijst, gekookt en afgekoeld*
1 grote ui, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, gepeld en uitgeperst
Bacon, in repen gesneden
1 bakje hamblokjes
1 kippenbouillontablet, verkruimeld
Stukje trassie, verkruimeld
1 flinke tl sambal oelek
Flinke handvol diepvriesdoperwten, ontdooid
1 ei, losgeklopt
Zonnebloem- of arachideolie

*Kook de rijst volgens de omschrijving op het pak, maar kook hem net niet helemaal gaar. Giet de rijst af en spreid hem uit over een groot bord. Laat de rijst volledig afkoelen. Je kunt deze stap prima een dag van tevoren doen. Roer de rijst af en toe even door met een vork zodat je mooie losse korrels krijgt.

Bereiding
Verhit een grote wok- of koekenpan met wat olie en bak op laag vuur de bacon, ui, knoflook en sambal, totdat de ui zacht is en de bacon begint te kleuren.

DSC_9320_800x536

Verkruimel het bouillonblokje en de trassie erover en bak even mee totdat ze zijn opgelost.

DSC_9323_800x536

Voeg de doperwten en hamblokjes toe en bak een minuut mee.

DSC_9325_800x536

Voeg de rijst toe en bak mee totdat alles door en door warm is.

DSC_9326_800x545

Zet het vuur laag of uit en roer het losgeklopte ei erdoor. Het is lekker als het ei nog heel licht vochtig is.

Nasi goreng

Serveer de rijst als onderdeel van een Indische rijsttafel of als een apart hoofdgerecht met kroepoek, atjar, sambal en gefrituurde uitjes.

Nasi goreng

Eet smakelijk!

Comments

  1. Lekker hoor Annemiek, supersnel klaar ook, helemaal top!

  2. Michael says:

    Waarom een kippenbouillontabletje verkruimelen in de nasi? Gewoon de rijst koken in bouillon, afgieten en laten afkoelen. Zo doet de Chinees het ook!

    • Ik gebruik een bouillonblokje om de nasi goreng op smaak te brengen in plaats van zout en peper. Het is makkelijk en geeft een heerlijk kruidige smaak. Uiteraard zijn er ook tal van andere manieren om dit gerecht op smaak te brengen, maar ik vind deze manier erg lekker.

  3. Vandaag de nasi gemaakt maar ipv bacon en ham garnalen gebruikt.Smaakte heerlijk samen met de foe yong hai waar ik de rest van de garnalen doorheen gedaan heb…

  4. Heerlijk, heb het zojuist gemaakt voor vanavond!

  5. Brigitta says:

    Hoi Annemiek,

    Hoeveel bacon en rijst gaat erin?
    Mijn pak rijst is 1 kilo, dat lijkt me erg veel.

    Gr. Brigitta

  6. Miranda Hermsen says:

    Behalve ik zijn ze hier niet zo gek op chinees eten en laat staan nasi. Gisteren heb ik dit gemaakt en ons zoontje van elf vroeg: vinden jullie dit lekker?? Antwoord: Ja! Waarop hij zei: Dat vind ik ook mama en dit mag je best wel vaker maken!!! 🙂

    • Haha, leuk om te horen Miranda! Het fijne van dit gerecht is dat je er eindeloos mee kunt varieëren. Zo voeg ik ook regelmatig paksoi, Chinese kool, witte kool, wortel en paprika toe. Het smaakt allemaal even lekker! 🙂

  7. Heel lekker (zelfs met gewone toverrijst) maar iets te zout. Volgende keer minder/geen spek of minder/geen bouillonblokje?

    • Hoi Nicole, je bedoelt hamblokjes in plaats van spek? 😉 Spek is inderdaad ook behoorlijk zout. Ik zou zeker niets weglaten, maar inderdaad het bouillonblokje halveren.

Speak Your Mind

*