New York cheesecake

New York cheesecake

Start spreading the news

Eenvoudig en elegant, zonder poespas en met honderd procent smaak, dát is de New York Cheesecake. De subtiele citrussmaak geeft frisheid en het zure-roomlaagje op de bovenkant maakt deze Amerikaanse klassieker helemaal af.

I want to have a piece of it, New York, New York.

Gebak voor 10 personen — 30 minuten + 90 minuten in de oven + een nacht opstijven

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 200 g mariakoekjes, ik gebruikte Bastogne omdat ik daar zo dol op ben
  • 100 g ongezouten roomboter + extra om in te vetten

Voor de vulling

  • 900 g verse roomkaas (ik gebruikte Philadelphia)
  • 200 g zure room
  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 biologische citroen, rasp en sap
  • 4 eieren
  • 30 g bloem

Voor de topping

  • 300 g zure room
  • 1 el fijne kristalsuiker
  • 1 tl citroensap

Verder nodig
Springvorm van 23 cm, bakpapier

Bereiding
Verwarm de oven voor op 130 graden. Vet de springvorm in met boter en bekleed de bodem en randen met bakpapier.

Smelt de boter en maal de koekjes tot fijne kruimels. Voeg de koekkruimels toe aan de boter en meng. Verdeel over de bodem van de bakvorm en druk goed aan. Zet zolang in de koelkast.

Klop de roomkaas, zure room, suiker, vanille-extract, citroenrasp en 1,5 tl citroensap tot een glad en romig mengsel. Klop de eieren één voor één door het roomkaasmengsel, totdat ze vermengd zijn. Voeg tot slot de bloem toe en spatel dit door het beslag. De bloem moet goed vermengd zijn, maar je moet niet langer kloppen dan nodig is.

Giet het roomkaasmengsel over de bodem van de springvorm en bak 90 minuten in de oven. (Zorg ervoor dat je onder de taart een bakblik bekleed met bakpapier schuift, de bodem van de taart kan iets gaan lekken.)

De taart is goed als hij in het midden nog lichtjes beweegt, maar wel stevig is. Zet de oven uit en laat de taart in de oven staan.

Roer na 30 minuten de ingrediënten voor de topping door elkaar en strijk dit uit over de bovenkant van de taart. Zet de taart weer terug in de oven en laat volledig afkoelen, liefst een hele nacht.

Koel de taart minimaal 2 uur in de koelkast voor serveren. Snijd de taart met een in warm water gedompeld mes, om te voorkomen dat de snijkanten gaan rafelen.

New York cheesecake
Enjoy!

Comments

  1. Wanneer moet je eigenlijk de springvorm verwijderen? Pas de volgende dag?

  2. As zaterdag hebben wij een running dinner met als thema Amerika. En wij moeten een dessert maken. Tadaaaaa!!!! Kan ik ipv vanille extract ook gewoon vanille aroma (dr Oetker) gebruiken?

Speak Your Mind

*