Oeuf en cocotte met zalm

Oeuf en cocotte met zalm

Deze oeuf en cocotte — ei in een potje — is sinds jaar en dag mijn favoriete ontbijt. Het is supermakkelijk om te maken en waanzinnig lekker. Daarnaast kun je eindeloos varieëren door steeds andere ingrediënten aan het ei toe te voegen. Met gerookte zalm is mijn favoriet, maar ook varianten met geraspte kaas, hamreepjes, of ragfijn gesneden paprika zijn heerlijk.

Wat is jouw favoriet?

Ontbijt – 4 personen – 3 minuten + 15 tot 20 minuten in de oven

Ingrediënten 

  • 2 el boter
  • 50 gram gerookte zalmsnippers
  • 4 tl crème fraîche
  • 4 eieren
  • 4 witte boterhammen

DSC_4411_800x536

Verder nog nodig
4 kleine vuurvaste potjes, braadslede

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrijk de potjes aan de binnenkant met boter met een stukje keukenpapier of een kwastje en verdeel de zalmsnippers erover.

Strooi eventueel vers gehakte tuinkruiden over de zalm voor wat kleur en extra smaakbeleving.

Verdeel de crème fraîche erover en breek boven elk potje 1 ei. Bestrooi het ei met zout en peper en zet de potjes in een braadslede. Giet kokend heet water langs de potjes tot ze voor de helft onder staan. Bak de eitjes 5-8 minuten in de oven, afhankelijk van de gewenste gaarheid van de dooier.

Ik vind het lekker als de dooier nog zacht is, zodat je het brood er lekker doorheen kunt halen.

Haal de potjes na bereiding direct uit het water, anders gaart het ei door.

Rooster het brood en bestrijk met boter. Snijd het brood in repen en serveer bij de eierpotjes.

Eet smakelijk!

Speak Your Mind

*