Oosters roerbakgerecht met pompoen en spruitjes

Oosters roerbakgerecht met pompoen en spruitjes

Een heerlijk Oosters roerbakgerecht met gemarineerde biefstuk en winterse groenten als pompoen en spruitjes. Ik blancheer de pompoen en spruitjes van tevoren zodat ze later dezelfde bereidingstijd hebben en ze hun mooie kleur behouden. Het vlees wordt gemarineerd en kun je eventueel, net als het blancheren, een dag van tevoren al doen. Zo zet je dit lekkere gerecht binnen 15 minuten op tafel!

Hoofdgerecht voor vier personen

Ingrediënten
300 g biefstuk (ossehaas of kogel)
2 tenen knoflook, gepeld en uitgeperst
1 tl gemberpoeder
Sojasaus
Sesamolie
250 g spruitjes
300 g witte kool, fijngesneden
300 g pompoen
150 g shiitakes
4 lente-uitjes
2 el sesamzaad, licht geroosterd
400 g eiermie
Chilisaus

DSC_9918_640x600

Bereiding
Snijd het vlees in lange, smalle repen en meng ze met een aantal eetlepels sojasaus, 1 tl gemberpoeder en de knoflook. Dek af en laat minimaal 30 minuten marineren.

Was de spruitjes en laat ze goed uitlekken. Verwijder het harde gedeelte aan de onderkant en eventueel de bruine blaadjes. Was de pompoen, snijd doormidden en verwijder de pitten aan de binnenkant. Je hoeft de pompoen voor dit gerecht niet te schillen. Snijd de pompoen in stukken, ongeveer even groot als de spruitjes. Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook. Zet een grote kom met ijswater (water en ijsblokken) klaar. Voeg de spruiten toe aan het kokende water en kook ze ongeveer een minuut.

DSC_9815_800x536

Schep ze met een schuimspaan uit de pan en leg ze direct in het ijswater. Schep de spruiten na ongeveer 15-20 seconden uit het water en laat ze uitlekken.

DSC_9821_800x536

Doe hetzelfde met de pompoen.

DSC_9824_800x536

Het kookwater van de groenten kun je bewaren om later de mie in te koken. Zet de groenten zolang opzij.

Breng een grote pan met water aan de kook (of gebruik het kookwater van de groenten!) voor de mie en kook de mie beetgaar volgens de omschrijving op het pak. Giet de mie af en roer los met wat sesamolie en de helft van de koriander.

Verhit een wokpan met wat olie en schroei het vlees dicht. Let op! Biefstuk niet te lang bakken, het moet nog rosé zijn vanbinnen.

DSC_9928_800x536

Schep het vlees op een bord en dek af met aluminiumfolie.

Verhit opnieuw wat olie in de pan en bak de witte kool op hoog vuur, ongeveer een minuut, totdat deze iets zachter is. Voeg de shiitake toe en bak een minuut verder.

DSC_9938_800x536

Voeg de pompoen en spruitjes toe en bak nog 30 seconden verder. Zet het vuur lager en voeg 2 el sojasaus, 2 el chilisaus en 1 el oestersaus toe en warm alles even door.

DSC_9945_800x536

Roer op het laatste moment de lente-ui en overige koriander door de groenten.

DSC_9953_800x536

Schep de mie op borden en verdeel de groenten eroverheen. Verdeel het vlees over de borden en bestrooi tot slot met wat geroosterd sesamzaad.

Oosters roerbakgerecht met pompoen en spruitjes

Eet smakelijk!

Comments

  1. Lya van Gelder-Verbrugh says:

    Lekker Annemiek

    Weer eens wat anders als de thaise variant
    met peper en boontjes.

    Groetjes Lya

Speak Your Mind

*