Oud-Hollandse stroopwafelcake

Oud-Hollandse stroopwafelcake

Enige tijd geleden kregen wij van Koopmans een wel heel smakelijk pakketje met mix voor stroopwafelcake thuisgestuurd. Natuurlijk gingen we er direct mee aan de slag om kort daarna heerlijk te genieten. Hoewel de cake van Koopmans ons allemaal goed smaakte, kun je deze cake natuurlijk net zo gemakkelijk zelf maken. Want ja, zelfgemaakt blijft nu eenmaal echt het allerlekkerst!

Ingrediënten

  • 250 g fijne suiker
  • 250 g ongezouten zachte roomboter
  • 4 grote eieren, op kamertemperatuur
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 5 stroopwafels

DSC_1766_800x582

Verder nodig
Cakeblik van ca. 25 cm, elektrische handmixer, zeef, spatel

Bereiding
Verwarm de oven voor op 150 graden (hetelucht 145 graden). Vet het cakeblik goed in met boter (ik gebruik hier altijd de lege wikkel van de boter voor).

Klop de suiker met de boter tot een zacht en romig mengsel. Voeg al kloppend één voor één de eieren toe, totdat ze allemaal zijn opgenomen en zeef dan het bakmeel erboven. Spatel de bloem luchtig door het beslag, totdat het is opgenomen. Breek boven de beslagkom drie stroopwafels in middelgrote stukjes en spatel door het beslag.

DSC_3726_800x570

Snijd de overige twee stroopwafels met een mes in vieren. Schep het beslag in de cakevorm en verdeel de stroopwafelstukje erover (ik heb drie stroopwafels gebruikt voor de bovenkant, maar ivm het rijzen van de cake is het beter om twee stroopwafels te gebruiken).

DSC_3727_800x595

Bak de cake circa 70 minuten in de oven, of totdat de cake goed gerezen is.

Ik was het kookwekkertje vergeten te zetten en prikte dus toch even in de cake om te zien of hij gaar was. Het gevolg: een ingezakte cake. De losse stukjes stroopwafel op de laatste foto dienen dus als camouflage en opvulling. Prutskip. Gelukkig was de smaak erg goed!

DSC_3729_800x485

Stort de cake dan voorzichtig op een rooster en laat volledig afkoelen, of leg de cake op een mooie serveerschaal en serveer lauwwarm (mijn man en dochter vinden hem dan het allerlekkerst!)

Oud-Hollandse stroopwafelcake

Enjoy!

Comments

  1. Rianne says:

    Oh dat heb ik weer haha ik heb een combimagnetron maar die gaat van 130 graden naar 160 graden.

    • Hoi Rianne, ik zou een cakeblik gebruiken van ca. 25 cm, maar iets kleiner of groter is geen punt. Je kunt de cake ook bakken op 160 graden, hij zal dan wellicht iets eerder klaar zijn.

      • Rianne says:

        Ik heb hem inderdaad gewoon gebakken op 160 graden met een 30 cm bakblik.was na 65 minuten klaar. En lekker zeg hmm.
        Hij zakte na openen bij mij ook een stukje in maar dat kan bijna niet anders door t gewicht van de stroopwafels.
        Volgende keer bak ik hem gewoon 65 minuten en dan poosje koelen met t deurtje nog dicht.
        Maar hij was al op voordat ie uberhaupt afgekoeld was met die zoete inval hier haha. Top!

  2. Rianne says:

    Klein vraagje:
    Welke maat cakeblik is dit?
    Ik ga hem straks maken, ben benieuwd!

  3. Heerlijke cake! Toen ik begon bleek ik onvoldoende zelfrijzend bakmeel in huis te hebben, dus aangevuld met bloem en bakpoeder (zelfgemaakt zelfrijzend bakmeel) en hij is heerlijk! Of hij anders zou smaken met alleen zelfrijzend bakmeel weet ik niet, maar ga deze zeker nog een keer maken. Alleen zal ik dan de stukjes stroopwafel bovenop rechtsop er in steken, dan rijst hij m.i. beter….
    Bedankt voor je top recept!

    • Graag gedaan Marja en inderdaad, bij mij was het rijzen ook een klein dingetje. Je kunt hem ook in kleinere stukjes breken of inderdaad rechtop steken: misschien helpt dat ook. Ik ga het de volgende keer proberen, maar mocht je me voor zijn: let me know! 🙂

      • Marja says:

        Nou, de stukjes stroopwafel rechtop zetten maakt voor het rijs-proces dus niets uit…en ze verdwijnen dus gewoon in de cake. Dan is het toch leuker om de stukjes plat bovenop te leggen. Maar blijft lekker hoor!

        • O wat jammer Marja! Misschien dan toch in kleinere stukje breken en erbovenop leggen. Een andere oplossing zou zijn om de stukjes stroopwafel pas halverwege de baktijd op de cake te leggen, maar dat betekent dat je de oven open moet doen en dan zakt je cake weer in. Lastig, lastig… , maar inderdaad: weggezakt of niet, hij blijft lekker!

  4. de cake was overheerlijk deze ga ik zeker nog een keer maken top recept

  5. Hoi Annemiek,

    Hij was heerlijk.top recept

  6. Hij zit in de oven. Ik ben benieuwd!
    Bedankt voor het delen van je recept

  7. Hallo,

    Hoeveel gram bloem moet erdoor het beslag?

    grt

  8. Hij staat nu af te koelen! Nu komt het ergste, heel uit de cakevorm krijgen…
    Hij ruikt iig heerlijk!

Speak Your Mind

*