Ovenschotel met spinazie en bladerdeegdakje

Ovenschotel met spinazie en bladerdeegdakje

Deze ovenschotel met spinazie en krokant bladerdeegdakje is voor mij extra bijzonder omdat het recept van mijn moeder is. Zij maakt dit gerecht al tientallen jaren en serveert het nog steeds met liefde. Iedereen is er dol op! Het is een heel eenvoudig gerecht om te maken en ook nog eens lekker voordelig. Het bladerdeegdakje smaakt niet alleen heerlijk, maar ziet er tijdens het serveren ook erg leuk uit.

Hoofdgerecht – 5 tot 6 personen – 30 minuten + 30 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 1,2 kg aardappels, geschild
  • 500 g rundergehakt
  • 900 g diepvriesspinazie à la crème
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gehakt
  • 1 el gehaktkruiden
  • 75 ml melk
  • 30 g roomboter
  • Zout en peper uit de molen
  • 5 plakjes bladerdeeg
  • 1 eidooier
  • Eventueel handje paneermeel (zie uitleg in onderstaande bereiding)

DSC_9655_800x570

Verder nodig

  • Ovenschaal, pureestamper, kwastje om te bestrijken

Bereiding
Laat de spinazie in een pan op laag vuur ontdooien. Kook de aardappels in licht gezouten water gaar. Fruit ondertussen de ui en knoflook in wat olie tot ze zacht zijn.

DSC_9658_800x536

Voeg het gehakt toe, roer met een vork rul en voeg de gehaktkruiden toe. Bak het gehakt op laag vuur zachtjes gaar.

DSC_9665_800x536

Verwarm in een klein pannetje de melk met de roomboter. Giet de aardappels af, zet even kort terug op het vuur om droog te stomen en stamp ze fijn. Roer de warme melk en boter door de puree en roer tot een smeuig geheel.

DSC_9671_800x556

De puree moet stevig blijven en niet te dun zijn, je hoeft dus niet per se alle melk te gebruiken. Breng goed op smaak met zout en peper.

Giet het overtollige vocht van de spinazie af. Je kunt eventueel ook een flinke eetlepel paneermeel door de spinazie roeren. Dit absorbeert het vocht en je proeft er niets van.

DSC_9678_800x564

Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Vet de ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200 graden.

Verdeel de aardappelpuree over de bodem van de ovenschaal en strijk glad. Verdeel vervolgens het gehakt erover en tot slot de spinazie.

DSC_9686_800x562

Vet de rand van de ovenschaal in met wat boter. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een lap, iets groter dan de ovenschaal. Leg de lap bladerdeeg op de ovenschaal en druk de randen vast aan de ovenschaal (je kunt de plakjes bladerdeeg ook zonder uit te rollen op de spinazie leggen maar je hebt dan waarschijnlijk een plakje bladerdeeg extra nodig om het te laten passen). Snijd overtollig bladerdeeg af. Kwast de bovenkant van het bladerdeeg in met eidooier.

DSC_9689_800x477

Prik gaatjes in het bladerdeeg en bestrooi met wat grof zeezout. Bak de ovenschotel circa 20 tot 30 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is. Laat de ovenschotel voor het serveren zeker 10 tot 15 minuten afkoelen.


Ovenschotel met spinazie en bladerdeegdakje

Eet smakelijk!

Comments

  1. Lekker lekker!! Schaal is leeg 😉

  2. Heerlijke tongrollerjes met spinazie!!

Speak Your Mind

*