Pannenkoeken (basisrecept)

Pannenkoeken (basisrecept)

Met een vijf jaar oude dochter in huis kan ik er niet omheen: pannenkoeken! Ze staan hier dan ook met enige regelmaat op het menu. Johan eet ze het liefst op oud-Hollandse wijze met stroop en poedersuiker. De favoriet van mij en Ella-Marie is met stroop, poedersuiker en kaas. Haha! Wat anders! 😉

Na lang speuren en bakgeëxperimenteer, creëerde ik mijn ideale basisrecept voor pannenkoeken. Leer hem uit je hoofd, want hij stelt nooit teleur!

Onderstaande ingredienten zijn voldoende voor circa 12 middelgrote pannenkoeken.

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • Snuf zout
  • 1 tl suiker
  • 3 grote eieren
  • 600 ml melk
  • Vloeibare bakboter

Verder nodig
Pannenkoekpan, garde

Bereiding
Roer in een kom de bloem, suiker en het zout door elkaar. Klop de eieren door de melk. Giet de melk langzaam en al roerend bij de bloem. Blijf goed roeren met de garde, totdat alle klontjes verdwenen zijn. Voeg een flinke kneep vloeibare bakboter toe aan het beslag en roer door.

Verhit de pan en voeg wat bakboter toe. Giet wat van het pannenkoekbeslag in de pan en draai de pan rond om het beslag te verdelen.

Probeer de pannenkoeken zo dun mogelijk te bakken, dat is het allerlekkerst!

Bak de pannenkoek op laag tot middelhoog vuur goudbruin en draai hem om. Bak de andere kant goudbruin.

Schuif de pannenkoek op een bord en dek af met een ander bord. Houd warm in een voorverwarmde oven op 60 graden, of boven een pan met heet water (au bain-marie).

Doe opnieuw wat boter in de pan en bak de volgende pannenkoek. Ga zo verder totdat alle pannenkoeken gebakken zijn.

Lekker met poedersuiker en stroop.

Pannenkoeken (basisrecept)

Eet smakelijk!

Zo kan jouw pannenkoek niet mislukken

Vergeet de slanke lijn: een pannenkoek houdt van boter! Doe na het bakken van iedere pannenkoek steeds opnieuw een scheutje boter in de pan. Zo bakt de pannenkoek mooi goudbruin en blijft hij zacht en sappig. Zet het vuur niet te hoog: pannenkoeken branden snel aan!

Comments

  1. Heerlijk hoor. In plaats van gewone suiker doe ik er een zakje vanillesuiker doorheen.

  2. Tineke de Gram says:

    Ik heb mij aangemeld met mijn E-mailadres: m.de.gram1@kpnplanet.nl, maar ik krijg niets binnen. Waar kan dit aan liggen? Ik wil nl. graag een aantal recepten bewaren en om uit te printen is een beetje veel.Ik hoop dat het alsnog gaat lukken. Met hartelijke groeten, Tineke.

    • Beste Tineke, ik begrijp niet zo goed wat je bedoelt? Bedoel je dat je je hebt aangemeld voor de nieuwsbrief en die niet ontvangt? De nieuwsbrief is namelijk gewoon naar je verzonden, voor zover ik kan zien. Als je graag recepten wilt bewaren kun je die het beste in je browser opslaan. Hoe dit moet is afhankelijk van de browser die je gebruikt. Even googlen, of hulp vragen aan een bekende? Succes ermee! 🙂

  3. Annefloor says:

    Thanks voor het recept! Is het een mogelijkheid om de suiker weg te laten en hartige ingredienten toe te voegen, bijvoorbeeld ham of kaas? Of is suiker essentieel binnen het recept?

    • Je kunt de suiker natuurlijk weglaten, maar ook bij hartige recepten zou ik hem toch toevoegen, eventueel in iets mindere mate. De pannenkoeken smaken er gewoon net iets lekkerder door.

  4. Agnes Nelemans says:

    Kan dit recept ook met spelt meel of boekweit?

  5. Pannenkoeken bakken, mijn grote ergernis 😛 Maar ik vind ze wel erg lekker, dus soms offer ik me op.
    Ik eet ze graag met spek en stroop, maar kaas is ook favoriet of lekker met appel!

Speak Your Mind

*