Panzanella (Italiaanse broodsalade)

Panzanella (Italiaanse broodsalade)
De Italiaanse broodsalade panzanella komt oorspronkelijk uit Toscane en wordt daar meestal geserveerd als voorgerecht. De Italianen gebruiken hiervoor oud brood, dat ze laten weken in tomaten en azijn. Het wordt koel geserveerd en is bijzonder verfrissend op een warme zomerdag.

Ik maak mijn eigen variant op de panzanella en rooster het brood vooraf. Ook rooster ik de paprika voor een extra intense smaak.

Serveer de salade direct als het brood nog warm is — bijvoorbeeld als licht hoofdgerecht, of zet hem eerst een tijdje in de koelkast. Het brood wordt dan weer zacht en raakt doordrenkt van alle smaken. Deze gekoelde salade smaakt heerlijk bij onder meer een barbecue, de bierblikkip van Johan, of bij een ander stukje vlees of vis.

Bij-, of licht hoofdgerecht voor 4 of 2 personen — 30 minuten

Ingrediënten

  • Flink stuk (oud) brood, in blokjes gesneden
  • 1 gele paprika
  • 3 grote vleestomaten (4 op foto, maar 3 gebruikt), in stukken gesneden
  • 1 kleine komkommer, in stukken gesneden
  • 1/2 rode ui, in smalle ringen
  • 2 tl kappertjes
  • 3 ansjovisfilets op olie, fijngehakt
  • Paar takjes verse basilicum, alleen de blaadjes
  • Olijfolie
  • Rode-wijnazijn
  • Zout en peper uit molen

Bereiding
Verhit de ovengrill. Leg de paprika op een met bakpapier bekleed bakblik en grill hem in de oven, totdat het vel rondom zwart is geblakerd. Laat de paprika even afkoelen en trek het vel eraf. Verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in repen.

Besprenkel het brood met olijfolie en rooster het in de oven, of in een koekenpan, totdat het licht goudbruin is.

Hussel alle ingrediënten in een ruime kom door elkaar en breng op smaak met olijfolie, rode-wijnazijn en zout en peper.

Panzanella (Italiaanse broodsalade)

Eet smakelijk!

Comments

  1. Carla says:

    Geniet van je vakantie!!

Speak Your Mind

*