How to: pizzadeeg maken (+ filmpje!)

How to: pizzadeeg maken (+ filmpje!)

Omdat wij in huize KeukenLiefde groot pizzaliefhebbers zijn en al tal van heerlijke pizzarecepten met jullie gedeeld hebben, vond ik het de hoogste tijd worden voor een nieuw kookfilmpje how to: pizzadeeg maken. De allerlekkerste pizza’s ter wereld maak je namelijk gewoon thuis, in je eigen keuken. Het enige wat je nodig hebt zijn goede ingrediënten, geduld en een lepeltje liefde. Geloof me maar, alleen in Italië zelf smaken de pizza’s net zo lekker!

Onderstaande hoeveelheid is voldoende voor 4 flinke pizzabodems. Eén pizzabodem is voldoende voor 1 tot 2 personen. Het deeg dat je niet direct gebruikt kun je invriezen voor een volgende keer. Denk eraan dat het deeg minimaal 5 uur nodig heeft om in de koelkast te ontdooien.

Ingrediënten

  • 500 gram pizza/pastabloem type 00
  • 300 ml warm water
  • 7 gram gedroogde gist (1 zakje)
  • Zout (circa 1 tl)
  • Suiker (circa 1 el)
  • 1 tot 3 el extra vierge olijfolie
  • Eventueel gedroogde (of verse) oregano

Bereiding
Voeg het zakje gist en een klein snufje suiker (niet alles) toe aan het water, roer even door en laat ongeveer 10 minuten staan. Door het warme water wordt de gist geactiveerd en onstaat er een schuimlaagje op het water. Gebeurt dit niet dan is de gist dood. Gooi het papje dan weg en maak het opnieuw.

Meng de bloem, het zout en de rest van de suiker in een grote kom. Voeg het gistmengsel toe en roer met een lepel (of in een keukenmachine met deeghaak) door elkaar, totdat het vocht is opgenomen.

Bestuif het aanrecht met wat pizzabloem en kneed het deeg verder met je handen tot een soepele, elastische bal, dit duurt circa tien minuten. Voeg wat olijfolie toe als het deeg te droog blijft, maar niet teveel. Het deeg is goed als het aanvoelt als een Post-it en makkelijk loslaat van je handen en van het aanrecht. Als het deeg te plakkerig is, voeg je wat extra pizzabloem toe.

Zelf pizzadeeg maken!

Doe het deeg na het kneden in een licht ingevette kom en dek af met een vochtige theedoek. Zet weg op een warme, tochtvrije plek en laat circa 1,5 uur staan, totdat het in hoeveelheid verdubbeld is.

DSC_0041_800x536

Twee keer rijzen – het geheim
Na de eerste rijs is het deeg al lekker en zou je het al kunnen gebruiken. Maar wil je echt de allerlekkerste, luchtige pizzabodem, laat het deeg dan nog een tweede keer rijzen. Duw met je handen alle lucht uit het deeg en laat op dezelfde manier voor een tweede keer rijzen.

Druk na de tweede rijs weer alle lucht eruit en verdeel het deeg in vier bolletjes. Elk deegbolletje is voldoende voor 1 grote pizza (1 tot 2 personen). Het deeg dat je niet direct gebruikt kun je invriezen.

Afbakken
Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Bij ons is dat 220 graden. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol met een deegroller het pizzadeeg in de gewenste vorm. Bekleed een bakblik met een vel bakpapier en leg hier de pizzabodem op. Beleg de pizza naar keuze, maar pas op met ingrediënten waar veel vocht in zit, zoals champignons of mozzarella. Leg niet teveel groenten op de pizza, of bak ze eerst aan zodat het vocht kan verdampen. Laat mozzarella eerst goed uitlekken. Bak de pizza ongeveer 10 minuten in de oven, of totdat de kaas gesmolten is en de bodem krokant en knapperig.

DSC_0050_800x536

Zelf pizzadeeg maken is makkelijk!

Zelf pizzadeeg maken is makkelijk!

Abonneer je op ons Youtube kanaal en blijf op de hoogte van onze allernieuwste kookfilmpjes!

Buon appetito!

Tip! Zie ook mijn recept voor heerlijke mini-pizza’s als feestelijk hapje!

Comments

  1. Hoi, waar koop jij meestal de pizza/pasta 00 bloem? Bij de supermarkt vind ik vaak alleen de kant en klare pizzabloem. En weet je toevallig als we het in Duitsland willen kopen welke we dan moeten hebben? (Ik zie af en toe wat Duitse supermarkt producten op je aanrecht staan)
    We maken steeds vaker een recept van jou, altijd lekker!!

    • Hoi Marika, ik koop het meestal bij een speciaalzaak of bij de AH, die verkopen ook kleine pakjes pastabloem typo 00. Eventueel kun je ook pizzadeeg maken met gewone bloem. Gewoon uitproberen, dan kom je er vanzelf achter wat je het lekkerste vindt. Hoe pizzabloem in Duitsland wordt verkocht durf ik niet te zeggen. Daar heb ik zelf nog geen ervaring mee.

  2. Tilly van der Weide says:

    Hoi Annemiek, dit pizza recept was echt super en alles duidelijk beschreven. Dank je wel voor het delen en tot horens, groetjes Tilly

  3. Wat een geweldig recept voor pizzadeeg, mijn complimenten, dit is echt keukenliefde😘
    Bedankt voor het delen!

  4. Pam Bergkamp says:

    Hoi Annemiek,

    Eindelijk een goed recept voor pizzadeeg! Ik heb een verdeling gemaakt in 375 gram patentbloem en 125 gram Semola. Perfect elastisch deeg.

  5. Ria van der Jagt says:

    Hoi,Annemiek,
    Ook wij zijn pizza liefhebbers en afgelopen weekend zelf pizzadeeg gemaakt,alleen….
    Ik heb een nieuwe broodbakmachine gekregen en daar kun je ook pizzadeeg in maken.
    Heb jouw hoeveelheden aangehouden en kreeg een perfecte pizza.
    Heerlijk,gr.Ria

  6. Je kunt het pizzadeeg ook “langzaam laten rijzen”. Vaak maak ik het deeg in de ochtend of avond ervoor en zet het dan weg in de koelkast (goed afgedekt met plastic). Voordat je het gaat gebruiken, even uit de koelkast leggen, en je zult zien dat het een perfecte pizza wordt!

  7. Marielle says:

    Hi Annemiek!

    Wat een fantastische website heb je, ik kan niet kiezen met welk recept ik moet beginnen!
    Ik heb wel wat vragen en bedankt voor je snelle reactie op de kerrie-zuurkool.

    Nu over het invriezen van dit pizzadeeg; hoe werkt dat?
    Laat je het wel van te voren (twee keer) rijzen? Of doe je dat pas als het ontdooid is?
    Of vries je ze kant-en-klaar als pizzabodemvorm in?

    • Hoi Marielle,

      Wat een heerlijk enthousiasme. Leuk!! Als je het deeg wilt invriezen, laat je het van tevoren eerst twee keer (maar één keer is in principe ook al voldoende voor een lekker resultaat, gewoon zelf uitproberen wat je voorkeur heeft) rijzen. Dan in porties verdelen en invriezen. Voor gebruik rustig laten ontdooien in de koelkast (duurt een paar uur) en vervolgens verder bereiden zoals bovenstaand. Je kunt de pizza’s ook beleggen en dan invriezen, maar dit neemt in de diepvries wat meer ruimte in beslag. Succes!

Speak Your Mind

*