Pompoenburger met hazelnoot & spinazie

Pompoenburger met hazelnoot & spinazie

Het onmogelijke is gebeurd …

Onze geliefde klassieke hamburger prijzen Johan en ik al jaren gevraagd en ongevraagd en ongeacht waar we zijn, de stratosfeer in! Dit smulgeluk wint het met grote afstand en zelfs geblinddoekt én gehandboeit van elke concurrent.
Enkele weken terug stuurde mediabureau HvdM ons een verspakket toe om broodjes hamburger te ‘bouwen’ met Castello Burger Blue: de bekende blauwaderkaas van Castello in kant-en-klare plakken voor op de burger. De uitdaging: knutsel met de ingrediënten een verrassend lekker burgerrecept. Ha, dan moet je bij mij zijn! Ken je Koekiemonster? Zo ga ik tekeer met culinaire uitdagingen, vooral als het gaat om KAAS.

Door het dolle heen dook ik onder in mijn domein. Ik trok alles uit de kast en in no time pronkten er klassiekers op tafel: broodjes hamburger met rundergehakt, tomaat, rode ui, pancetta, sla … en nu veredelt met Castello Burger Blue. We hapten, likten onze vingers erbij af en zweefden rond de aarde. Terug aan tafel vroeg ik aan Johan wat hij van de kaas vond. ‘Ja, lekker. Hij is duidelijk aanwezig, zonder sterk of overheersend te zijn. Precies goed dus.’ Juist. (Wat ik als kaasmonster ervan vind, kun je natuurlijk wel raden.)

Ik wilde meer. Ik gaf mijn brein de vrijheid en bouwde deze vega pompoenburger met hazelnoot & wilde spinazie. Het zouden onze eerste vegaburgers ooit worden. We tastten dan ook compleet in het duister over de smaak. Weer hapten we, likten onze vingers erbij af – en geloof het of niet – weer zweefden we rond de aarde! Terug aan tafel was het stil. Misschien wel een minuut of tien. Toen we elkaar uiteindelijk in de ogen keken, zagen we hartjes dansen, onszelf muziek maken en spraken we zachtjes tegen elkaar: ‘Wauw. Wauw. Wauw …’ (Ook dat ging misschien wel een minuut of tien zo door.)

Ik geef het toe: ik vind het de lekkerste burger ooit. Zelfs Johan miste zijn geliefkoosde vlees geen seconde. Hij zei: ‘Deze vegajongen verdient een gedeelde eerste plaats met onze klassieker.’

Het pompoenburgerrecept staat in het Burgermeester kookboek; ik vulde het naar eigen inspiratie aan met gemarineerde bietjes, avocado en spiegelei.

Hoofdgerecht voor 2 grote eters

Ingrediënten

Voor de pompoenburger

  • 200 g biologische flespompoen
  • 50 g zoete aardappel
  • Extra vierge olijfolie
  • Zwarte peper en zeezout uit de molen
  • 1 eidooier, losgeklopt
  • 50 g hazelnoten, fijngemalen
  • 1/2 rode peper, zaadlijst verwijderd en fijngehakt
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1 takje tijm, alleen de blaadjes, fijngehakt
  • 25 g panko
  • 1 tl zelfrijzend bakmeel

Verder

  • 2 Italiaanse bollen, of andere hamburgerbroodjes naar keuze
  • 2 plakjes Castello Burger Blue
  • 100 g wilde spinazie
  • 1 eetrijpe avocado
  • 4 el gekookte en geraspte bietjes
  • 1 citroen
  • 2 eieren
  • Mayonaise
  • Klein bekertje crème fraîche

Bereiding
Was de pompoen en dep droog. Weeg 200 gram pompoen af voor dit recept, de rest heb je niet nodig. (Zie onderstaande tip voor meer lekkere pompoenrecepten.)

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schep de bietjes om met 1 el olijfolie en een klein kneepje citroensap. Breng op smaak met zout en peper en laat marineren.

Snijd de pompoen in smalle plakken, vervolgens in luciferdunne repen en tot slot in kleine blokjes (brunoise). De pompoen hoeft niet geschild te worden. Schil de zoete aardappel en weeg 50 gram af. Snijd op dezelfde manier als de pompoen in kleine blokjes. Verdeel de pompoen en zoete aardappel over een bakblik en besprenkel met 2 el olijfolie. Bestrooi met peper en zout uit de molen. Bak ze 12 tot 15 minuten in de oven, of totdat ze bijna gaar zijn. Laat ze 3 minuten afkoelen en doe ze dan in een schaal, samen met de helft van de eidooier en alle overige ingrediënten voor de burger. Vorm er met je handen twee burgers van (je moet het mengsel flink samenpersen) en leg ze op een met bakpapier bekleed bord (dan kun je ze straks makkelijk van het bord afkrijgen). Dek goed af met vershoudfolie en zet minimaal een uur weg in de koelkast.

Verhit een koekenpan met 1 el olijfolie en laat goed heet worden. Voeg de spinazie toe en bak heel kort op hoog vuur, totdat hij geslonken is. Breng op smaak met wat peper en zout.

Bak in een koekenpan twee spiegeleitjes.

Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit. Kerf het vruchtvlees met een mes — in de schil — in plakken, en lepel het vruchtvlees eruit. Je hebt nu mooie plakken avocado. Besprenkel met een beetje citroensap om verkleuring tegen te gaan.

Steek de barbecue aan, of verhit de grillpan. Snijd de broodjes open en gril ze op de opengesneden kant, totdat ze licht kleuren. Leg de broodjes op een bord en veeg de grillpan schoon met een stuk keukenpapier. Laat de pan weer heet worden en leg de pompoenburgers erin. (Als je ze op de barbecue bereidt, leg ze dan in een aluminium grillbakje.) Draai de burger na enkele minuten om en beleg met de plakjes Castello Burger Blue. Zet het vuur wat lager en bak verder, totdat de kaas wat zachter wordt.

Besmeer de broodjes met wat mayonaise en beleg het onderste broodje met de spinazie. Leg de pompoenburger op de spinazie en beleg met de bietjes, avocado, het spiegelei en een eetlepel crème fraîche.

Pompoenburger met hazelnoot & spinazie Pompoenburger met hazelnoot & spinazie

Eet smakelijk!

Tip

Gebruik de overige pompoen bijvoorbeeld voor deze heerlijke pompoenravioli, gnocchi, of smakelijk Oosters roerbakgerecht.

Comments

  1. Hans Verheul says:

    Vega burger ?! Bedoel je met vega veganistisch of vegetarisch?
    Veganistisch is het sowieso niet door de eidooier, mayonaise en kaas. Overigens wordt bij de bereiding van brood (hamburgerbroodjes) vaak dierlijke producten gebruikt.
    Voor een groot deel gelden dergelijke uitgangspunten ook voor vegetarisch, maar daar zijn nog een paar stromingen die bepaalde producten wel toestaan.

  2. Wowwwww dit ziet er echt zó lekker uit!

Speak Your Mind

*