Prei in ham kaassaus – lekker bijgerecht

Prei in ham kaassaus

Deze prei in ham kaassaus is een heerlijk bijgerecht en smaakt erg lekker bij een gehaktbal en wat gekookte of gebakken aardappels.

Ingrediënten 3 personen
3 preien
2 el roomboter
2 el bloem
2 plakken ham, in reepjes gesneden
handvol geraspte kaas
zout en peper

Bereiding
Snijd de prei over de lengte doormidden en spoel het zand eraf onder de kraan. Snijd hem in ringen. Breng een pan met water en wat zout aan de kook en kook de prei beetgaar.

DSC_5514_800x536

Giet hem af en vang ongeveer een 0,5 liter van het kookvocht op. Laat de prei in een zeef uitlekken.

DSC_5516_800x536

Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe.

DSC_5520_800x536

Laat de bloem in een paar minuten gaar worden. Voeg dan beetje bij beetje het opgevangen kookvocht toe terwijl je met een garde stevig blijft roeren. Voeg net zoveel vocht toe totdat je een dikke saus hebt (de saus wordt namelijk dunner wanneer je de prei erbij doet). Zet het vuur uit en roer de geraspte kaas, reepjes ham en prei erdoor.

Prei in ham kaassaus

DSC_5526_800x536

Breng de saus verder op smaak met zout en peper.

Wij aten er dit keer alleen wat gebakken aardappels bij maar een lekkere gehaktbal zou hier ook niet bij misstaan!

Eet smakelijk!

Speak Your Mind

*