Pruimenclafoutis

Pruimenclafoutis

Ieder jaar in de kersentijd neem ik me voor nu toch echt eens het klassiek Franse nagerecht kersenclafoutis te maken. Echter, op de een of andere manier is het er nog steeds niet van gekomen. Onbegrijpelijk want het is nog wel zo’n makkelijk en snel recept om te maken! Afijn, van de kersentijd zijn we in de pruimentijd beland en dus besloot ik uit pure frustratie maar een pruimenclafoutis te maken. Een goed idee bleek zo…

Nagerecht voor 6 personen

Ingrediënten

  • Circa 8 grote pruimen, ontpit en gehalveerd, of 20 kleine pruimen, pit verwijderd met kersenontpitter
  • 100 g + 1 el suiker
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • Vanille-extract
  • Snufje zout
  • Kaneelpoeder
  • 125 g bloem
  • 100 ml slagroom, op kamertemperatuur
  • 100 ml melk, op kamertemperatuur
  • Poedersuiker om te bestrooien
  • Beetje boter om bakvorm in te vetten

DSC_1455_800x536

Verder nodig
Elektrische handmixer, ronde bakvorm, zeef

Bereiding
Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet de bakvorm in met wat boter en verdeel de pruimen erover. Bestrooi met de eetlepel suiker, wat kaneelpoeder en druppel er wat vanille-extract overheen.

DSC_1458_800x536

Splits de eieren. Klop de eidooiers met de helft van de suiker en zout tot een lichtbleek en romig mengsel. Klop het eiwit, totdat het wat steviger wordt en het wit kleurt en voeg dan al kloppend de overige helft van de suiker toe. Klop verder tot stijve witte pieken. Zeef de bloem boven het eidooiermengsel en spatel het er om en om met de slagroom en melk doorheen. Spatel tot slot, beetje bij beetje, luchtig het eiwit door het beslag.

DSC_1465_800x536

Schenk het beslag in de bakvorm en bak de clafoutis circa 30 minuten in de oven, of totdat hij gaar is (Clafoutis is een soort pudding en mag dus best nog een beetje klef zijn vanbinnen).

DSC_1468_800x538

Haal de clafoutis uit de oven en bestrooi hem met poedersuiker. Serveer direct.

Pruimenclafoutis

Bon appétit!

Comments

  1. Super lekker….we hebben er heerlijk van gesmuld ….dank voor je leuke recept

Speak Your Mind

*