Rabarberkruimeltaart

Rabarberkruimeltaart

Staren in de winkel die verleidelijk roodgekleurde rabarberstengels jou met verliefd doorlopen ogen aan, en zou je er dolgraag eens van willen snoepen, maar je weet niet hoe?

Maak gerust een geluksdansje (ik kijk even de andere kant op, ik zweer het) – want dan is dit jouw recept: rabarberkruimeltaart!

Twijfel geen seconde en volg je hart; dit is dé tijd om ervan te genieten, want de oogsttijd van rabarber is kort, van april tot eind juni. Rabarber heeft een fris-zure smaak, te vergelijken met goudreinetten.

(Psssst … Deze rabarberkruimeltaart is misschien nog wel lekkerder dan de geliefde appelkruimeltaart. Maar niet verder vertellen hoor.)

Gebak voor 9 tot 12 personen — 60 minuten — geschikt om in te vriezen

Ingrediënten

Bodem

  • 300 g bloem
  • 100 g suiker
  • 200 g koude roomboter, in blokjes gesneden
  • 1 ei
  • Snufje zout

Vulling

  • 700 g rabarber
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 3 flinke el custardpoeder
  • 200 g suiker

Crumble

  • 110 g bloem
  • 60 g fijne kristalsuiker, of lichte basterdsuiker
  • 120 g koude roomboter, in blokjes gesneden

Eventueel extra om te garneren

  • Spuitbus slagroom

Verder nodig
Ronde springvorm van 23 cm (fijne bakvormen vind je hier), vershoudfolie, deegroller

Bereiding
Meng alle ingrediënten voor de bodem en kneed tot een glad en soepel deeg. Verpak goed in vershoudfolie en laat de deegbal minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Rol het deeg uit op een licht bebloemd werkblad en bekleed de bodem en randen van de bakvorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem.

Was de rabarber en dep droog met een theedoek. Snijd circa 3 cm van de boven- en onderkant van de rabarber af en snijd de rest van de stengels in smalle stukken. Meng ze in een ruime kom met de overige ingrediënten. Verdeel de rabarber over de taartbodem en druk goed aan.

Indien de zijkanten van het deeg hoger zijn dan de vulling, vouw de randen deeg dan over de vulling. Meng de ingrediënten voor de crumble met koude handen zo snel mogelijk tot kruimels en verdeel dit over de rabarber.

Bak de taart circa 1 uur in de oven, of totdat het deeg en de kruimels goudbruin zijn.

Laat de taart in de springvorm eerst iets afkoelen en verwijder dan voorzichtig de rand. Serveer lauwwarm of koud, garneer eventueel met een toefje slagroom, of bestrooi de kruimels — eenmaal volledig afgekoeld — met poedersuiker.

Rabarberkruimeltaart Rabarberkruimeltaart

Eet smakelijk!

Comments

  1. Pam Bergkamp says:

    Ik heb deze taart de afgelopen maanden een aantal keren gemaakt. Hij is heerlijk. Jammer genoeg is de rabarbertijd voorbij, nu maar weer wachten tot volgend jaar.

  2. Saskia says:

    Wat heerlijk!!!!! vooral warm is het echt een super traktatie. (stiekem vind ik deze ook lekkerder dan de appelkruimel…..)
    Bedankt voor dit verrukkelijk en vooral ook eenvoudig recept!

  3. Mina van Engelenhoven says:

    Echt heel erg lekker deze taart!! Geweldig recept!! Heb er 2 anijsblokjes doorgedaan, omdat wij snel last hebben van tanden na rabarber.

Speak Your Mind

*