Rendang van rundvlees

Rendang van rundvlees

Dit gerecht stond hoog op mijn lijstje om te maken, rendang van rundvlees! Dit van oorsprong Indonesische gerecht wordt langzaam gestoofd in specerijen en kokosmelk. Dit gerecht staat niet voor niets in de top 50 van beste Wereld gerechten, het is echt verrukkelijk!

De oorspronkelijke Rendang is behoorlijk pittig door de toevoeging van flink wat pepertjes. Wij hebben naar eigen smaak 3 grote pepers gebruikt (deze zijn minder heet dan de kleinere pepertjes). De pepers proefden we uiteindelijk niet echt meer terug dus de volgende keer maken we er 5 pepers van of gebruiken we hetere pepertjes. Hou je niet zo van pittig begin dan gewoon eerst met 3 pepers. Je kunt dan later als je het nog een keer maakt (en dat ga je zeker doen!) meer toevoegen.

Ingrediënten

  • 1 kilo runderriblappen
  • 2 grote uien
  • 6 knoflooktenen
  • 1 stengel sereh, gekneusd en doormidden gesneden*
  • 5 djeroek poeroet blaadjes (limoenblad)*
  • 4 kemirinoten*
  • 1 tl kurkuma (koenjit)
  • 3 grote pepers*
  • mespuntje trassi
  • 1 tl goela djawa (palmsuiker ) of eventueel bruine basterdsuiker
  • stukje laos*
  • stukje djahé (gemberwortel)*
  • 1 rundvleesbouillontablet
  • peper en zout uit de molen
  • arachide- of zonnebloemolie
  • blokje santen (ingedikte kokosmelk)

*Deze producten kunnen prima worden ingevroren.

Verder nog nodig
hakmolen, stoofpan

Bereiding
Snijd het vlees in middelgrote stukken en strooi er wat zout en peper over. Pel en snipper de uien en knoflook en hak ze samen met de kemirinoten en pepers fijn in de hakmolen. Wij deden dit in etappes omdat het anders niet paste. Verhit de stoofpan met wat olie en bak het vlees in meerdere porties rondom aan. Voeg dan het gehakte uienmengsel toe en bak dit even mee.

DSC_6039_800x536

Voeg de overige ingrediënten, behalve de santen, toe en giet er water bij tot het vlees net onder staat.

Rendang van rundvlees

Doe de deksel op de pan en laat het vlees ruim 2 uur sudderen op laag vuur tot het bijna gaar is. Voeg het laatste half uur een stuk santen toe en laat alles zonder deksel nog even verder inkoken.

DSC_6060_800x536

De saus moet bijna helemaal ingekookt zijn en het vlees moet makkelijk uit elkaar vallen. Verwijder de kruiden.

Dit gerecht is perfect geschikt om van tevoren te maken en op het laatste moment alleen even op te warmen. Serveer er wat rijst bij (zie hier mijn verrukkelijke kokosrijst), pittige sajoerboontjes en/of deze lekkere witte kerriekool. Strooi er tot slot nog wat gefrituurde uitjes over en geniet ervan!

Rendang van rundvlees

Eet smakelijk!

Comments

  1. Aloys Duis says:

    De volgende dag is het nog lekkerder.

  2. Benny says:

    “laat het vlees ruim 2 uur sudderen op laag vuur”

    Wil je deze Rendang echt lekker hebben, maak hier dan gerust maar 4 tot 5 uur van (op laag pitje!).
    Neem ook voor het inkoken met santen zéér ruim te tijd, ca. 1 uur.

    Verder is dit een prima, dus lekker recept!

    • Hoi Benny, bedankt voor je reactie! Ik heb inmiddels geleerd dat de stooftijd afhankelijk is van het vlees en de hoeveelheid vet die aan/door het vlees zit. Vlees dat goed dooraderd is met vet heeft langer nodig dan vlees waar bijna geen vet aan zit. Na anderhalf tot twee uur gewoon altijd even proeven.

  3. Hallo,

    Het lijkt me heerlijk om deze rendang te maken alleen is mijn vraag waar ik de ingrediënten als : sereh, limoenblad, kemerinoten, trassi en Laos kan kopen… Het is misschien een domme vraag maar ik heb geen ervaring met deze ingrediënten ben nog vrij jong namelijk en kook niet vaak.

    Met vriendelijke groet,
    Nick

    • Hoi Nick, dat is beslist geen domme vraag! Je kunt alle ingrediënten kopen bij een toko; een winkel gespecialiseerd in Aziatische producten. Zoek er een bij jou in de buurt.

  4. Hallo,
    Het rendang rundvlees was heerlijk. De kids vinden het ook super lekker.
    Ik heb ook de oosterse warps gemaakt die waren ook lekker.Toen mijn zoon van 10 jaar naar bed bracht zei hij ik heb top gegeten. Mijn man zei maak volgende weekend maar niks van deze website ik eet dan veel te veel. Maar dit weekend staat het rundvlees weer op het menu.
    Petra

Speak Your Mind

*