Rijstsalade met broccoli, ham en mais

Rijstsalade met broccoli, ham en mais

Deze heerlijke rijstsalade met broccoli, ham en mais mag natuurlijk niet ontbreken tijdens een zomerse picknick of barbecue, maar hij doet het ook goed in je lunchbox! Hoe langer de smaken kunnen trekken, hoe lekkerder hij wordt!

Ook smaakt deze rijstsalade heerlijk lauwwarm als makkelijk en snel hoofdgerecht. Onderstaande hoeveelheden zijn dan voldoende voor 3 tot 4 personen.

Bijgerecht – 6-8 personen – 20 minuten

Ingrediënten
300 gram rijst, gekookt en afgekoeld
1 broccoli
100 g wortel, geraspt
1 blikje maiskorrels, uitgelekt
100 g beenhamblokjes
Dressing naar keuze*

DSC_6315_800x536

*Je kunt de salade op smaak brengen met elke dressing die jezelf het lekkerst vindt. Ik gebruikte bijvoorbeeld een mosterd-dragon dressing en voegde ook nog wat extra mayonaise en azijn toe. Je kunt ook zelf een dressing maken van 5 el yoghurt, 3 el mayonaise, 1 el mosterd, 1 el honing en 1 el azijn.

Bereiding
Snijd de broccoli in roosjes en schil de stronk. Snijd de broccolistronk in plakjes. Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook en voeg de broccoli toe. Kook 5 minuten en giet de broccoli dan af in een vergiet. Laat goed uitlekken. Vul de pan opnieuw met heet water en breng aan de kook. Voeg de rijst toe, roer goed door en kook de rijst in ongeveer 6 minuten, of totdat hij gaar is. Giet de rijst af en laat uitlekken in een vergiet of zeef. Spreid de rijst uit op een groot bord en laat afkoelen tot lauwwarm.

Meng de rijst lauwwarm met de dressing en alle overige ingrediënten.

DSC_6323_800x536

Breng op smaak met zout en peper. Eet de salade lauwwarm of laat hem afkoelen en eet hem koud. Hoe langer de smaken intrekken, hoe lekkerder de salade wordt. Als je de salade een dag later koud serveert, proef dan even van tevoren en breng de salade eventueel op nieuw op smaak met de dressing. De rijstkorrels absorberen veel vocht, waardoor de salade de volgende dag wat droger kan zijn.

DSC_6339_800x575

Eet smakelijk!

Speak Your Mind

*