Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

In Italië noemen ze dit gerecht risotto alla Milanese. Ze voegen daar meestal het merg van een runderschenkel toe die ik in dit recept achterwege laat. Hoewel, ik kan me voorstellen dat de krachtige, hartige smaak van het rundermerg een bijzondere toevoeging is aan dit gerecht. Misschien de volgende keer toch maar eens proberen dus. Wanneer je risotto overhoudt, is het heerlijk om er de volgende dag arancini van te maken; kleine, gevulde en gefrituurde risottoballetjes. Verrukkelijk!

Hoofdgerecht voor 4-5 personen

Ingrediënten
500 g risottorijst
1,5 l runderbouillon, of groentebouillon voor een vegetarische variant
Klein buisje saffraan
1 grote ui, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, uitgeperst
Extra vergine olijfolie
1 glas droge witte wijn
75 g boter
100 g geraspte Parmezaanse kaas
Paar takjes peterselie, fijngehakt
Zout en peper

Eventueel nog extra toevoegen (zie onderstaande opmerking): handjevol champignons, 1 limoen

DSC_1109_702x600

Verder nodig
Grote pan met dikke bodem (bijvoorbeeld een braadpan)

Bereiding
Verhit de pan met wat olie en fruit de uien en knoflook op heel laag vuur totdat ze glazig en zacht zijn.

DSC_1123_800x536

Meng de saffraan in een kommetje met 2 el bouillon en laat even staan.

DSC_1112_800x536

Voeg de risottorijst en het saffraanmengsel toe aan de uien en bak even kort mee, zodat de rijst alle smaken goed kan absorberen.

DSC_1125_800x536

Blus de rijst af met de witte wijn, zet het vuur iets hoger en laat even inkoken.

DSC_1129_800x536

Voeg dan zoveel bouillon toe, totdat de risotto net onderstaat.

DSC_1143_800x536

Roer regelmatig door de risotto om te voorkomen dat hij vastplakt aan de bodem en voeg steeds opnieuw bouillon toe als het vorige bijna is opgenomen.

Roer als de risotto bijna gaar is, de boter, kaas en peterselie erdoor en warm even verder totdat de kaas gesmolten is en de risotto al dente (beetgaar) is. Proef en breng eventueel nog verder op smaak met zout en peper.

DSC_1153_800x536

Opmerking
Na het maken van de eerste foto’s van het eindresultaat, was ik niet geheel tevreden. Er gebeurde te weinig op het bord. Daarom liet ik me verleiden door twee eenzame champignons uit de koelkast. Ik sneed ze in hele dunne plakjes en marineerde ze kort in wat limoensap, goede olijfolie en wat zeezout. Daarna mochten ze op de risotto en geloof mij maar, daar werden niet alleen de champignons heel erg blij van!

Risotto alla Milanese

Eet smakelijk!

Speak Your Mind

*