Risotto bolognese

Risotto bolognese

Een rasechte Italiaan krijgt hier waarschijnlijk een rolberoerte van, maar die heeft het nog niet geproefd: risotto bolognese! Twee van mijn favoriete Italiaanse gerechten gecombineerd in één.

Dit gerecht is echt supersimpel om te maken, maar trek er wel wat tijd voor uit: de risotto wordt het allerlekkerst wanneer je hem op laag vuur zachtjes laat garen in de verrukkelijke bolognesesaus.

Roer de risotto regelmatig even door — hij blijft snel aan de bodem plakken. Trouwens, dat roeren is helemaal geen straf. Met een goed glas wijn erbij en een ritmisch muziekje op de achtergrond kan het roeren mij niet lang genoeg duren.

Hoofdgerecht voor 4 personen 

Ingrediënten

  • 300 g risottorijst
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 4 plakjes ontbijtspek of bacon, fijngesneden
  • 4 bospeentjes, geschild en in plakjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij, geschild en in plakjes gesneden
  • 400 g rundergehakt
  • 2 kippenbouillontabletten
  • 1 pak gezeefde tomaten à 500 g
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 100 g Parmezaan, geraspt
  • 1 bol mozzarella, in blokjes gesneden
  • Olijfolie om in te bakken

Verder nodig
Grote hapjes-, of braadpan met dikke bodem (een goede braadpan vind je hier)

Bereiding
Verhit de pan met olie en fruit de ui, knoflook en ontbijtspek op laag vuur, totdat de ui zacht maar niet gekleurd is. Voeg de wortel en bleekselderij toe en bak kort mee, totdat de randen beginnen te kleuren. Voeg wat extra olie toe als het te snel aanbakt. Voeg het gehakt toe en bak rul. Verkruimel de bouillontabletten eroverheen. Voeg de risotto toe en roer door. Voeg de gezeefde tomaten en oregano toe en roer alles goed door elkaar. Vul het lege pak gezeefde tomaten met water en voeg toe aan de risotto. Roer goed over de bodem om alle aanbaksels los te maken. Zet het vuur op de laagste pit.

Schenk jezelf een glas rode wijn in, roer door de pan en relax.

Voeg steeds extra water toe als de risotto te droog wordt — de risotto moet constant de substantie hebben van dikke soep.

Als de risotto beetgaar is roer je de Parmezaan (houd wat achter de hand voor garnering) en mozzarella erdoor en zet het vuur uit. Laat de risotto drie minuten rusten met de deksel op de pan.

Schep de risotto in diepe borden en bestrooi met de achtergehouden Parmezaan.

Risotto bolognese

Eet smakelijk!

Speak Your Mind

*