Risotto funghi porcini

Risotto funghi porcini

Porcini, eekhoorntjesbrood, cèpes, boleten, allemaal namen voor een en dezelfde goddelijk smakende paddestoel met een intens rijk aroma en een diepe, volle smaak. Ze worden meestal verkocht in gedroogde vorm en hoewel deze na een warm waterbad heerlijk smaken, zou ik geen seconde twijfelen als je verse tegenkomt! Een van mijn meest favoriete gerechten om porcini in te verwerken is deze heerlijke risotto funghi porcini. Een hemelse combinatie en het ultieme verwengerecht!

Hoofdgerecht voor 3 personen

Ingrediënten

  • 300 g risotto rijst
  • 250 g champignons, schoongeborsteld en in dikke plakjes gesneden
  • 1 ui, gepeld en fijn gesnipperd
  • 1 grote teen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 15 g gedroogde porcini, 20 minuten weken in warm water (zoveel dat de porcini net onder staan)
  • Scheutje droge witte wijn
  • 1 paddestoelen bouillonblokje, opgelost in 900 ml heet water
  • Paar takjes platte peterselie, fijngehakt
  • 50 g blauwe kaas, bijv. gorgonzola of roquefort
  • Handje geraspte Parmezaan
  • Zout en peper uit de molen
  • Extra vierge olijfolie

DSC_2084_700x600

Bereiding
Verhit een ruime hapjespan met een scheutje olijfolie en bak op hoog vuur de champignons goudbruin. Breng op smaak met zout en peper, schep ze uit de pan op een bord en zet opzij.

DSC_2087_785x600

Veeg de pan schoon met een stukje keukenpapier, voeg opnieuw een scheutje olie toe en fruit op laag vuur de ui en knoflook, totdat ze zacht zijn.

DSC_2091_800x536

Voeg de risotto toe en bak kort even mee. Blus de risotto af met de witte wijn en laat even verdampen. Snijd de porcini in iets kleinere stukjes en voeg ze samen met het weekwater en wat bouillon toe, zoveel totdat de risotto net onder staat.

DSC_2100_800x536

Blijf constant op middelhoog vuur door de risotto roeren, de risotto moet zachtjes pruttelen. Voeg steeds opnieuw, als het vorige bijna is opgenomen, een beetje bouillon toe, net zolang totdat de risotto beetgaar is.

DSC_2105_800x536

Roer tot slot de champignons, peterselie, blauwe- en geraspte kaas door de risotto en warm nog kort even door.

DSC_2109_789x600

Zet het vuur uit en serveer direct. Druppel op ieder bord nog een beetje extra vierge olijfolie over de risotto.

Risotto funghi porcini

Buon appetito!

Comments

  1. Heerlijk!

Speak Your Mind

*