Risotto met rode wijn en kip

Risotto met rode wijn en kip

Soms zijn er van die dagen die je snel wilt vergeten. Ik beleef die dagen regelmatig. Je auto start niet, want je bent wéér vergeten de lampen uit te zetten. Je gloednieuwe, hagelwitte trui is na de eerste wasbeurt grauwgrijs geworden. Je bril is weer eens zoek totdat je ‘krak’ hoort, omdat je erop bent gaan zitten. Je lekkere cakejes willen maar niet rijzen, omdat je bloem hebt gebruikt in plaats van zelfrijzend bakmeel. Je haalt dochterlief uit school en regent voor de derde keer in slechts een paar uur tijd kletsnat. Enzovoort, enzovoort.

Op dat soort dagen kleurt mijn hartje pas weer rood nadat ik een krachtig medicijn heb ingenomen: risotto met rode wijn, spek en kip. Dan schijnt ineens de zon en lacht het leven me weer toe!

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 2 kipfilets, in blokjes gesneden
  • 125 g magere spekreepjes, of in repen gesneden gerookt ontbijtspek
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngesnipperd
  • 1 zak champignon roerbakmix à 250 g (of zelf snijden champignons, prei, rode ui en peterselie)
  • 1 takje tijm
  • Twee flinke slokken rode wijn (één voor jezelf en één voor de risotto)
  • 100 ml tomatensaus, of 1 el tomatenpuree
  • 300 g risotto
  • 2 kippenbouillontabletten
  • 1 bol mozzarella, in stukken gescheurd
  • 100 g Parmezaan, geraspt

Verder nodig
Braad- of hapjespan (fijne hapjespannen vind je hier), klein steelpannetje

Bereiding
Doe 1,5 liter water in het steelpannetje, voeg de 2 bouillontabletten toe en breng langzaam aan de kook.

Bestrooi de kip met zout en peper en bak op hoog vuur in wat boter of olie goudbruin en gaar. Schep uit de pan en houdt warm onder een stukje aluminiumfolie.

Voeg eventueel wat extra olie toe aan het bakvet en voeg de spekjes, ui, knoflook, roerbakmix en tijm toe. Bak op hoog vuur totdat het vocht uit de groenten is verdampt en de groenten licht beginnen te kleuren. Roer de risotto door de groenten en bak kort mee.

Blus af met de rode wijn en laat even inkoken. Voeg de tomatensaus of puree toe, bak kort mee en voeg zoveel bouillon toe, totdat de risotto net onderstaat. Roer een keer goed over de bodem om alle aanbaksels los te maken. Zet het vuur laag en kook de risotto beetgaar. Blijf regelmatig roeren en voeg steeds wat bouillon toe als de vorige bijna is opgenomen. De risotto mag niet droog komen staan. Voeg, als de risotto gaar is, de mozzarella en 2/3 van de Parmezaan toe en roer goed door.

Doe de deksel op de pan, zet het vuur uit en laat 5 minuten staan. Je kunt de kip door de risotto roeren om opnieuw op te warmen, of de risotto opscheppen en de kip over vier borden verdelen. Verwijder het tijmtakje en garneer met de overige Parmezaan.

Risotto met rode wijn en kip

Eet smakelijk!

Comments

  1. Heerlijk die humor tussen de regels door 🙂

  2. Gisterenavond gemaakt en ik vond het heerlijk. Mijn familie was een beetje sceptisch over risotto maar nu niet meer. Bedankt voor het recept..

  3. Hoi Annemiek,

    Ik heb een tomaten allergie, kan dit recept op een andere manier gemaakt worden?

  4. Ziet er weer heerlijk uit! Ik hou van risotto!! Helaas mijn vriend alleen wat minder 🙁

Speak Your Mind

*