Romige quiche met prei en ham

Romige quiche met prei en ham

Ik ben dol op quiche. Het is makkelijk om te maken en je kunt er eindeloos mee variëren. Dit keer maakte ik een romige preiquiche met hamblokjes. Als het lukt probeer dan een stukje te bewaren voor de volgende dag en eet hem dan als lunch, eventjes opwarmen in de oven en smullen maar!

Dit recept is afkomstig uit het kookboek van Elizabeth Davids ‘Beste Recepten’. Een heerlijk boek om te lezen en om uit te koken.

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 portie zelfgemaakt korstdeeg of een pakje diepvriesbladerdeeg
  • 1 kilo prei, alleen het witte gedeelte
  • 1 el roomboter
  • 50 gram hamblokjes
  • 300 ml slagroom
  • 3 eidooiers
  • zout en peper
  • eventueel wat geraspte kaas (staat niet in het recept)

Verder nodig
Koekenpan, quichevorm

Bereiding
Snijd de prei over de lengte doormidden en spoel ze goed af onder de kraan om het zand te verwijderen. Dit zit meestal in het groene gedeelte van de prei. Snijd het witte gedeelte van de prei in smalle repen. Het groene gedeelte wordt in dit recept niet gebruikt maar je kunt het nog prima gebruiken voor de nasi, bami of een ander gerecht.

Klop de eidooiers los met de room en breng op smaak met zout en peper. Rol het korstdeeg of bladerdeeg uit en leg dit in een ingevette quichevorm.

DSC_5173_800x536

Prik met een vork gaatjes in de bodem. Verwarm de oven voor op 200 graden.

DSC_5176_800x536

Verhit een koekenpan met een klontje boter en bak de prei rustig totdat hij zacht is, hij mag niet bruin kleuren.

DSC_5187_800x536

Doe op het laatste moment de hamblokjes erbij en meng alles door elkaar.

DSC_5201_800x536

Vergeet niet om af en toe even te lachen naar de camera… 🙂

DSC_5190_800x536

Verdeel de prei en hamblokjes over het deeg en schenk hier het roommengsel overheen.

DSC_5213_800x536

Ik strooide zelf nog wat geraspte kaas over de bovenkant, dit stond niet in het recept.

DSC_5214_800x536

Bak de quiche in 20-30 minuten of tot de bovenkant goudbruin is. Laat de quiche voor het aansnijden ongeveer 10 minuten afkoelen.

Romige quiche met prei en ham

Romige quiche met prei en ham

Eet smakelijk!

Comments

  1. Hallo Annemiek

    Het was weer als vanouds heerlijk en romig van smaak.
    maar ik heb een vraag waarom gebruik je eidooiers in in plaats van hele eieren in de
    prei Quiche?

  2. Marion says:

    Mag ik vragen wat de doorsnee is van de guichevorm die in de meeste recepten wordt gebruikt?

  3. hoi ik ga hem nu maken, bene benieuwd, je gerechten zien er top uit

  4. Micky says:

    Wanneer ik een quiche wil maken voor meerdere personen, kan ik dan de ingrediënten verdubbelen?

    Het ziet er heerlijk uit!

    • Hoi Micky,

      Je kunt dan inderdaad de ingrediënten verdubbelen. Eet smakelijk!

      P.S. Sorry voor mijn late reactie maar i.v.m. afwezigheid door vakantie kon ik helaas niet eerder reageren.

      Groet,
      Annemiek

  5. Quichefanaat Nell sluit aan in de rij voor deze prei-hamvariatie …. en stuurt meteen een knuf voor je dochtertje mee

Speak Your Mind

*